Blog Nieuws 2011

Een winterse wandeling

Blogbericht van Rita Lombaert op 02/01/2012

winterwandeling.jpg

Curieus-Lichtervelde en Somm organiseerden voor de tiende keer hun Winterse Wandeling. Naar traditie op onnozel kindjesdag - 28 december dus, dit jaar op woensdag. Voor een feesteditie mocht het wat meer zijn. De ruim zestig aanwezigen trokken hun wandelschoenen aan en stapten van 't Jagershof in de richting van diverse verrassingen, waaronder een Zwanebeekvertelling in het nieuwe lokaal van de heemkundige kring, waar zij collectief terugkeerden naar het jaar 1935. Klik hier voor de fotoreportage van Walter Callewaert. Bij deze foto's hoort een streepje muziek. Je vindt het hier. Bedankt aan al wie op één of andere wijze meehielp aan deze tocht!

Meer foto's zijn te vinden op Facebook op het account van Steven Theys.


De dodentuin van Steenbrugge

Blogbericht door Ludo Billiet & Filip Van de Vijvere op 18/11/2011

DSCI0369.JPG

Op zaterdag 12 november bezocht de Heemkring de begraafplaats van Assebroek op de wijk Steenbrugge. Ter versterking waren leden van de taphofiele vzw Grafzerkje aanwezig en Lionel Dedecker - gids van de West-Vlaamse Gidsenbond en bestuurslid uit Lichtervelde - gaf een deskundige uitleg. We passeerden het graf van Guido Gezelle en de bekende architect Theo Raison die in Lichtervelde De Burgersgilde bouwde. Daarnaast zagen we talrijke politiekers en notabelen die Brugge op de kaart zetten, waaronder Achiel Van Acker, we kregen uitleg over het hergebruik van graven, een toelichting over de diverse iconografische symbolen en we kwamen wonderwel Lichterveldse linken tegen met de familie Vandewalle, de CEO van de Drogenbroodroute (William Chantrell) en in Lichtervelde gesneuvelde soldaten tijdens de bevrijding in 1918.

DSCI0380.JPG

Bij de bevrijding op 16 oktober 1918 sneuvelden 14 Belgische soldaten bij gevechten op Het Veld, hoofdzakelijk rond de Turfhouwe en De Breden Steger. Zeven van hen liggen hier op het militair kerkhof begraven op de eerste rij: Maurice Vanderhoeven (nr. 2), Jules Carpentier (nr. 4), Gustave Decroix (nr. 6.), Maurice Roffiaen uit Oostende (nr. 11.), Alphonse Vanderstappen (nr. 17), Isidore Dupont (nr. 19) en Maurice Deloof uit Kanegem (nr. 24). Franse soldateb bevrijden de zuidelijke kant van Lichtervelde tot grosso modo de Statiestraat. Alles ten noorden ervan wordt door Belgen bevrijd. Eenheden van het 2de en 3de Linie komen van Sint-Henricus in noordelijke een boog rond Lichtervelde en bereiken tegen half negen de Kasteelstraat. De Duitsers trekken vechtend terug en willen stand houden voor de Muizenbeek. Aan de Breden Steger proberen de Belgen de mitrailleursnesten uit te schakelen. Obusscherven doden hulponderluitenant André Ortmans en zijn sergeant-majoor Maurice Roffiaen als zij hun mitrailleurs in stelling brengen. Ze worden ter plekke begraven. Aan de Beerschaeghe werd adjudant Isidore Dupont door Duitse obussen getroffen en werd tijdelijk begraven op de hofstede van Edmond Fiems in de Veldekensstraat. Aan de Turfhouwe sneuvelen Jerome Hostyn, Maurice Deloof en Gustave Decroix. Hostyn en Deloof werden begraven op de hoeve van Camiel Fonteyne in de Kasteelstraat. Tegen de middag van 16 oktober verschijnen het 1ste en het 2de Bataljon Wielrijders-Karabiniers aan de Breden Steger. Zij schakelen de mitrailleurpost uit. De operatie kost drie soldaten het leven waaronder korporaal Jules Carpentier. Die werd begraven op de hoeve van Pierre Vanwalleghem aan de Oude Bruggeweg. Bij de gevechten aan de Damplasstraat sneuvelen drie Wielrijders-Karabiniers, waaronder Maurice Vanderhoeven en Alphonse Vanderstappen.

Kortom, veel trieste verhalen tijdens een leerrijke, interessante en mooie novemberdag.


Conflict!

Blogbericht op 07/10/2011

OMD2011.JPG

Nu zondag 7 oktober zetten we de deuren van ons lokaal open voor al wie een pintje wil komen drinken of de tentoonstelling over de tegenstelling tussen ‘rood’ en ‘zwart’ eens wil bekijken. De beide politieke partijen staan in de kijker: ‘De Zwaan’ en ‘De Burgersgilde’. De tentoonstelling was al eerder te bekijken op Open Monumentendag. Voor wie het verleden van de politieke geschiedenis miste, volgt nu een herkansing.
Welkom in de site Van Coillie vanaf 10.00 u. tot 12.30 u. Luc Haeghebaert die de tentoonstelling bouwde, verschaft graag een woordje uitleg.


Conflict in de Statiestraat!

Blogbericht op 01/09/2011

Op zondag 11 september is er Open Monumentendag. Het thema dit jaar is ‘conflict’. De organisator, de culturele raad, zoekt het dit keer in de politieke sfeer. Lichtervelde was lang één van de meest verpolitiekte gemeenten van Vlaanderen met zijn tegenstelling tussen ‘rood’ en ‘zwart’. De beide politieke lokalen staan in de kijker. Die lokalen ‘De Zwaan’ en ‘De Burgersgilde’ herbergen elk een muziekvereniging en een toneelkring. De dubbeltentoonstelling zet het verleden van beide lokalen in de kijker en belicht de politieke geschiedenis. De tentoonstelling wordt opgezet in samenwerking met de Heemkundige Kring. Wat de culturele raad in het bijzonder benadrukt, is het aspect verzoening. Na jaren van conflict mogen we zeggen dat beide verenigingen elkaar meer en meer vinden en dat er al verschillende malen samengewerkt is. Het gezamenlijk musiceren bij de opening van de ring in 1996 was daar de start van. Deze verzoening illustreren de verenigingen op OMD door te musiceren in elkaars lokaal Dit is uniek en nog nooit gebeurd in Lichtervelde.

Het programma ziet er als volgt uit. De gebouwen zijn toegankelijk vanaf 10.00 u. tot 18.00 u. Er kan gans de dag iets gedronken worden. Zaal De Zwaan, Marktstraat 2; 10.30 u. Concert door Jeugensemble JEL; Zaal De Burgersgilde, Statiestraat 5; 11.30 u. Concert door jeugdensemble Ferventis.


Beleef de renaissance van het Eilandje

Blogbericht op 18/08/2011

IMG_0845.JPG

Op zondag 18 september trekt Davidsfonds Lichtervelde naar het “Eilandje” in de oude haven van Antwerpen. Dit stadsdeel werd gerenoveerd met respect voor de geschiedenis en beleeft als het ware een “renaissance”. Het wordt de place to be in de nabijheid van het historische stadscentrum.

Dagindeling
7u34 stipt: vertrek met trein uit het station Lichtervelde naar Antwerpen Centraal.
10u30–12u30: rondleiding MAS.
Middagpauze (2 uur): keuze (picknick of restaurant).
14u30–16u30: bezoek aan de “Red Star Line” en omgeving.
17u34: Terug huiswaarts.
19u25: aankomst in Lichtervelde.

Klik voor de uitnodiging in pdf en een gedetailleerd reisschema.

PRIJS: 20 euro (middagmaal is niet inbegrepen).
INSCHRIJVEN: Tot woensdag 14/09 op 051/72.31.35 of naar eb.tenyks|nyddog.cul#eb.tenyks|nyddog.cul. De eerste 20 ingeschrevenen kunnen mee (vanwege beperkt aantal personen per gids). Voor snelle beslissers.


The Menin Gate

Blogbericht op 01/07/2011

Zopas verscheen een nieuwe publicatie over de Menenpoort. Van de Britse gesneuvelden wiens naam op de Menenpoort vermeld staat, is geen graf gelokaliseerd. Toch kon de Britse onderzoeker Paul Foster van zowat 1500 onder hen de lotgevallen en het sneuvelen reconstrueren. Rijkelijk geïllustreerd met onuitgegeven fotomateriaal, tekeningen schetsen en kaarten en gebundeld in drie delen is dit werk een onmisbare gids voor wie Ieper en de Ieperboog bezoekt.

Klik hier voor de folder.


“Cercle is een levenswijze” (Jules Verriest)

Blogbericht op 28/06/2011

Na de publicatie van 15 wielerboeken out Patrick Cornillie zich als voetbalfan, in het bijzonder van Cercle Brugge - een gezonde 'afwijking' waar hij naar eigen zeggen nu al pakweg 45 jaar beter van wordt. Een biografie van zijn jeugdidool Jules Verriest, hét icoon van groen-zwart, kon en mocht niet uitblijven. Het boek telt 16 hoofdstukken en bevat getuigenissen van Urbain Braems, Han Grijzenhout, Morton Olsen, Raoul Lambert, Dirk Beheydt, René Vandereycken en Frans Schotte. Het woord vooraf is van Luc Goutry. Begin oktober ligt het boek in de Cercle-shop en alle Standaard Boekhandels, vanaf nu kan je hier voorintekenen.

Eerder dit jaar verschenen van Cornillie: De mooiste fietsroutes van Vlaanderen Vakantieland - (fietsgids, Uitg. Lannoo - 192 blz.), Marcel Kint. De langst regerende wereldkampioen ooit - (wielerboek, Uitg. Groeninghe - 256 blz.), Stapvoets verkeer - (gedichten, Uitg. de Vries-Brouwers, 102 blz.).
Op komst zijn: Een renner op een rotsblok in de regen - verhaal in wielertijdschrift De Muur (nr 33, Uitg. LJ Veen), Tourgedichten - in GeelZucht (blog www.geelzucht.wordpress.com en boek, i.s.m. Norbert De Beule, Sylvie Marie, Frank Pollet en Paul Rigolle - Uitg. De Letterloods).


EugeenJozefDesmet

13.200 Bidprentjes

Blogbericht op 27/06/2011

De Kring bracht zopas een nieuwe versie op de markt van haar bidprentjesverzameling. Bestuurslid Marjet Vandenbulcke zette, samen met haar echtgenoot Herman Parmentier, nu de gegevens van meer dan 13 200 bidprentjes van Lichterveldenaren op een rijtje. Het is een uniek naslagwerk voor wie gegevens zoekt over mensen die ooit in Lichtervelde woonden. Je vindt er de geboortedatum, overlijdensdatum, naam van de partner en soms andere interessante gegevens. Zeker voor wie met familiekunde bezig is, is dit een waardevol document. Er bestaat een versie op papier (een excellijst) en een versie op cd. Beide versies kosten 30,00 euro en kunnen besteld worden via overschrijving op het rekeningnummer van de Heemkundige Kring 068-2075562-80. Vermeld duidelijk in de melding ‘publicatie bidprentjes (boek of cd)’. Indien we het boek of cd opsturen dan rekenen we 5,15 euro extra.

Van de bidprentjes die op de lijst vermeld worden, kan altijd een kopie bekomen worden tegen een kleine vergoeding. De originelen bevinden zich in het documentatie-centrum van de heemkundige kring.


Daguitstap naar Rotterdam

Blogbericht op 20/05/2011

Op maandag 13 juni 2011 trekt het Davidsfonds Lichtervelde naar Rotterdam – Schiedam. Johan Goddyn gidst je doorheen deze architectuur- en havenstad. Vertrek om 07 uur aan de parking Aquafin in de Astridlaan. Onderweg stop je voor koffie en croissants en in Rotterdam is er een havenrondvaart, een 3 gangen middagmaal op de Euromast (185 meter hoog). Daarna is er een rondrit, een wandeling en vrije tijd in de winkelstraat. Je bent terug thuis om 21.30 uur.

Leden betalen 55 euro, niet leden 60 euro, alles inbegrepen behalve de drank aan tafel. Inschrijven doe je bij Luc Goddyn via eb.telracs|nyddog.cul#eb.telracs|nyddog.cul of op 051/723135 voor maandag 6 juni. Overschrijven op DF rekening BE37 4657 3511 5128.


Wat gebeurt er met ons 'vorig' lokaal?

Blogbericht op 22/03/2011

Tordale.jpg

Nu de kring verhuist naar het nieuwe lokaal in de Statiestraat 179, komt er duidelijkheid over de toekomst van het oude lokaal in nr. 181. Het tweelinghuis van de site Vancoillie wordt in erfpacht gegeven aan de vzw Tordale. Op de terreinen achter de site Vancoillie komt er woongelegenheid voor mensen met een mentale handicap. De gebouwen vervangen De Biekorf en De Klinker, woonbegeleidingsprojecten van de vzw Tordale in de Statiestraat en Torhoutstraat. In het oude lokaal van de Heemkundige Kring komt er een dagbestedingscentrum en ontmoetingsruimte. Mogelijk krijgt de vzw Tordale een conciërgefunctie voor de hele site Vancoillie.

Randopmerking: Wat zou dat kunnen betekenen: De biekorf zal na 2013 verdwijnen. De criptische parafrase komt uit dit krantenartikel.


Heemdag in Mulle de Terschueren

Blogbericht op 21/03/2011

In het vernieuwde Bezoekerscentrum Mulle de Terschueren organiseren Heemkunde West-Vlaanderen en De Roede van Tielt op zaterdag 7 mei de jaarlijkse heemdag. Op het programma staan diverse toespraken en onder meer de lezing Thielt 1914-'18, Strategische hoogte voor hertogen en prinsen door dhr. Jan Vandermeulen. Lees het volledige programma en alles wat je moet weten om deel te nemen.

De prijs bedraagt 40 euro voor de hele dag en 10 euro voor de broodjesmaaltijd 's middags. Gezien het aantal plaatsen beperkt is voor het diner en het geleid bezoek in de voormiddag vragen de organisatoren tijdig in te schrijven (ten laatste tegen woensdag 20 april) en duidelijk de gekozen formule te vermelden. Inschrijven kan op het secretariaat of via eb.nerednaalvtsewkh|1102gadmeeh#eb.nerednaalvtsewkh|1102gadmeeh.


Een Lichterveldse bibliografie on-line

Blogbericht op 03/03/2011

De koepelorganisatie Heemkunde West-Vlaanderen nam het initiatief voor de creatie van een catalogus met alle heemkundige teksten uit de provincie. Bedoeling is om de databank te laten uitgroeien tot een inventaris van alle heemkundige bijdragen die ooit in West-Vlaanderen verschenen. Ambitieus, al zeggen we het zelf. Vijfentwintig heemkringen werken hier momenteel aan. De Lichterveldse bijdragen verschenen sinds kort dankzij de noeste inspanning van ons lid Ludo Billiet. Zowel lopende als afgesloten tijdschriften zijn opgenomen. In totaal telt de databank meer dan 53.000 titels. Op het trefwoord ’Lichtervelde’ vind je een dikke 200 bijdragen. Van volledigheid inzake Lichtervelde is dus (nog) geen sprake. Maar Rome is ook niet in een dag gebouwd… Veel zoekgenot!

Wie buiten de gemeentegrenzen wil kijken ontdekt er materiaal van ondermeer Ardooie-Koolskamp, Ten Mandere, Den Hert, Zilleghem, Numismatica, Ter Cuere, De Gaverstreke - Waregem, Gestella, Zonnebeke, Spaenhiers, KGROGO, Tielt, Gullegem, De Plate, ’t Zwin Rechteroever, Deerlijk, de Kring Westhoek, VVF - afdeling Brugge, 't Wingheroen, Archiefleven vzw, Dadingisila, Harelbeke, Kon. Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle en Wevelgem.


Een crème van een vrijwilliger

Blogbericht op 23/02/2011

2011 is voor de Europese gemeenschap het 'Jaar van de vrijwilliger.' Daarom wil het ACW Lichtervelde alle plaatselijke vrijwilligers in de bloemetjes zetten. Op donderdag 3 maart worden alle Lichterveldse verenigingsmensen uitgenodigd in Cinema De Keizer. ''We vinden dat vrijwilligers zorgen voor een sociaal netwerk binnen onze gemeente'' schrijft Jürgen Deparck uitnodigend. ''De Vlaamse film 'Turquoise' aan de spotprijst van 2 euro, is ons cadeau voor al die inspanningen. Wie vrijwillig een engagement op zich neemt en de gemeente in beweging brengt is een belangrijkste peiler in de samenleving. Vandaar de bedanking.''

Cinema De Keizer, in de Neerstraat, open op donderdag 3 maart, om 20.00 uur. Je betaalt 2 euro voor een topfilm.


De bieb als historisch infopunt

Blogbericht op 09/02/2011

Bibliothecaris eb.keehtoilbib|edlevrethcil#treabehgeaH cuL laat weten dat de collectie bidprentjes van de Heemkundige Kring digitaal te consulteren is in zijn leeszaal. Meer dan 12.000 prentjes zijn gedigitaliseerd en zijn stuk voor stuk te bekijken en te printen. Op diezelfde computer zijn de oude plaatselijke kranten ''De Veldbloem'' en ''De Gazette van Lichtervelde'' (tot 1914) en gefotografeerde oude kaarten te bekijken, al moet de kwaliteit in de toekomst nog verbeteren.

Openbare Bibliotheek Lichtervelde, Marktstraat 19, Tel. 051/72.46.76, Open Ma 15.30 – 17.30 uur, Wo 14.30 – 17.30 uur, Vr 16.30 – 19.30 uur, Za 09.30 – 11.30 uur.


Bekijk collecties in virtuele musea

Blogbericht op 07/02/2011

Het Googel Art Project ontsluit kunstwerken in 17 wereldmusea waaronder Versailles, de Uffizi Galerijen in Firenze, het Hermitage in Sint Petersburg, de National Gallery in Londen of het Rijks en Van Gogh Museum in Amsterdam. Via grondplannen of een lijst kom je terecht bij kunstscans die je laat inzoomen tot op de barsten in de verf. Hoe het werkt? Bekijk deze demo…


De tijd van toen

Blogbericht op 01/02/2011

Niet onmiddellijk een realisatie van de heemkring, maar een initiatief dat we toejuichen: 'De tijd van toen', een evenement in elkaar gebokst door NEOS en Videolic Lichtervelde. Herbeleef de sportgebeurtenissen uit het verleden doorspekt met muziek en zang van Rita Maya en Frans Vanzieleghem. Ontmoet Jean-Pierre Coopman en kijk naar zijn bokskamp tegen Cassius Clay. De Olympische medaillewinnaars in Atlanta Ulla Werbrouck en Fred Deburghgraeve zijn er ook, samen met de Lichterveldse gele truidrager Gilbert Desmet. Wees er vroeg bij, het aantal plaatsen is beperkt. Kaarten kosten 8 euro en bestel je bij Albert Vanwalleghem op 051/722893 of bij Frank Benoot op 051/727065. Aanvang: 14 uur in Lichtenhove, Torhoutstraat 42. Lees ook: het Nieuwsblad.


Lichtervelde in nieuwe prenten

Blogbericht op 31/01/2011

Sinds deze morgen kan je in de plaatselijke boekhandel en in de heemkundige kring de publicatie 'Lichtervelde in nieuwe prenten' vinden. Het fotojaarboek 2009-2010 werd voorzien van tekst door Marijn Follebout en Nele Wybo. Kurt Desplenter zorgde voor de foto's. Peter Duyck, de Unizovoorzitter van Lichtervelde schreef het voorwoord. Het fotoboek (een uitgave van de Lichterveldse perskring) is aan zijn 16de editie toe en wordt stilaan een verzamelobject voor de plaatselijke bibliofiel. Klik hier voor een overzicht van de nog beschikbare fotojaarboeken. Kostprijs is 15 euro.


Persprijs 2010 naar Conny Vandendriessche

Blogbericht op 30/01/2011

Elk jaar reikt de Perskring de “bronzen accordeon” uit aan een Lichterveldenaar of gewezen Lichterveldenaar die de gemeente extra-uitstraling geeft. Conny Vandendriessche van Accent Jobs for People en de House of HR ontving deze middag de prijs. Hans Maertens, die de prijs uitreikte, boeide het publiek met de motivatie waarom de perskring dit jaar Vandendriessche beloont. "The house of HR is één van de snelst groeiende human resources-bedrijven van Vlaanderen. Basis voor het succes is het dochterbedrijf en bekende Accent Jobs for People, dat in 15 jaar tijd groeide van één kantoor in Roeselare tot een netwerk van 200 kantoren in Belgie, Nederland, Frankrijk, Spanje, Italie en Slowakije met een jaaromzet van ruim 200 miljoen euro." Lees de volledige toespraak of het artikel in het Nieuwsblad.


Smetje van Lichtervelde

Blogbericht op 29/01/2011

Gilbert Desmet wordt donderdag 80. De ex-wielrenner en Lichterveldenaar won klassiekers en rittenwedstrijden en droeg tweemaal de gele trui in de Ronde van Frankrijk. In de site Vancoillie krijgt de Flandrien straks hulde door de gemeente. Een gelegenheid voor de heemkring om het artikel 'Gilbert Desmet' op wikipedia uit te breiden… Andere Lichterveldse wielrenners met een pagina op wikipedia zijn Henri Van Lerberghe en de pisterrenner Xavier Vanslambrouck. Wie zorgt voor een artikel over de andere beroepsrenners uit Lichtervelde, zijnde Paul Popelier, Gijs Pauw, Gentiel Vermeersch, Gabriël Delameilleure, Roland Aper, Robert Vandecaveye, Carlos Cuyle, Ivan Messelis, Dirk Clarysse, Eddy Vancraeynest. Zijn we nog iemand vergeten?


TERF-Rapport

Blogbericht op 27/01/2011

Gisterenavond stelde TERF in het Klein Seminarie te Roeselare haar regionaal erfgoedonderzoek voor. Annemie Rossenbacker, Iris Steen en Patrick Van den Nieuwenhof vroegen zich af welke erfgoedcollecties er in de regio zijn. Wat typeert de collecties? Wie beheert ze? Hoe worden ze ontsloten? Hun rapport ondersteunt het erfgoedbeleid en suggereert lokale initiatieven. Voor wat betreft Lichtervelde noteren we een citaat over de band tussen de heemkring en de bibliotheek. Die band bestaat doorgaans uit de erfgoedcollectie of de bibliothecaris. “Behalve in Lichtervelde wordt er te weinig gebruik gemaakt van deze opportuniteit.” Dat kan tellen, niet?

Voor wie het nog niet wist, de projectvereniging TERF staat voor een intergemeentelijk samenwerking van Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Moorslede, Roeselare, Staden en Lichtervelde. Hun website bekijk je hier.


Het jaarboek in de pers

Blogbericht op 25/01/2011

Randy De Clercq schreef vandaag een mooi artikel over het nieuwe jaarboek van de heemkring in Het Nieuwsblad, onder de titel Heemkundige kring brengt oorlogsjaren weer tot leven. Jaarboek blikt terug op de bevrijding van 1918. Het volledige artikel lees je hier.


De persprijs 2010 komt eraan

Blogbericht op 14/01/2011

De uitreiking van de persprijs en de voorstelling van het fotojaarboek van de perskring, vindt plaats op zondag 30 januari in de vernieuwde Site Van Coillie, in de polyvalente ruimte vanaf 11.30 uur. Wie intekende op het fotojaarboek kan het afhalen.
De persprijs wordt jaarlijks toegekend aan een individu of een vereniging die Lichtervelde op de regionale, nationale of internationale kaart plaatst.
De bronzen accordeon is gemaakt door de kunstenaar Ron Deblaere. Vorig jaar won Roger Vanwalleghem de prijs.


MarcelKint.jpg

Patrick Cornillie over Marcel Kint

Blogbericht op 11/01/2011

Marcel Kint is de langst regerende wereldkampioen ooit. Op verzoek van zijn kleinzoon Marniek schreef de Lichterveldse auteur Patrick Cornillie het levensverhaal van Marcel. 60 jaar geleden zette die een punt achter zijn carrière. Uitschieter was zijn wereldtitel in 1938 in Valkenburg.
Cornillie mixt geschiedenis met het verhaal van den coureur. Gezien de oorlog kon dat moeilijk anders. Het niet rijden onder den Duits maakt het verhaal even historisch als spannend: over de verplaatsingen met de trein naar de koers, over tuben smokkelen en hoe het opeisen van het beste staal voor wapenfabricage zorgde dat coureurs door hun frame zakten…
De boekvoorstelling vindt plaats tijdens de beurs VeloFollies in Kortrijk (Xpo, zaal MC4) op zaterdag 22 januari om 11 uur. Aanwezig zijn onder meer Freddy Maertens, Roger Decock, Stijn Devolder en Yvonne Reynders en Rik Vanwalleghem.

Patrick Cornillie: Marcel Kint. De langst regerende wereldkampioen ooit, Groeninghe, Kortrijk, 248 blz. – 25 euro, met unieke foto's en documenten.


We zijn vertrokken!

prikbord.jpg

Blogbericht op 1 januari 2011

De nieuwe site is een feit. Voor wie de internetbegrippen niet meester is: een blog is een dagboek of prikbord. Berichten hier, komen chronologisch onder elkaar: het meest recente bericht staat dus bovenaan. Hier kom je nieuwtjes te weten over de heemkring, een leuk vertelsel of iets dat we je kwijt willen. Wie met vragen of oproepen zit, wie meer info wil omdat hij met een onderzoek bezig is, kan zo mensen op de hoogte brengen van zijn of haar interesse… Stuur ons een mailtje en we plaatsen je vraag op deze blog. Het bericht verspreidt zich verder via Facebook (daar zorgen we zelf voor). Zo bereik je een groot publiek. Op dit prikbord verwachten we regelmatige updates, aarzel dus niet en schrijf ons via eb.ohtak|ehgoodyw.tcideneb#eb.ohtak|ehgoodyw.tcideneb.

Vriendelijke groet, Benedict Wydooghe


Nieuwjaarswensen

Blogbericht op 31 december 2010

De heemkundige kring wenst al haar leden een fijn Nieuwjaar. Met het bestuur zetten we ons binnenkort zelf aan de feestdis en klinken dan op het nieuwe jaarboek dat volledig in teken staat van de Eerste Wereldoorlog. Meer informatie volgt.

Vriendelijke groet van de voorzitter en de secretaris.
Filip en Luc


Trage wegen… Ook in Lichtervelde?

Blogbericht op 24 december 2010

Heemkunde Vlaanderen zoekt samen met de vzw Trage Wegen naar de cultuurhistorische achtergrond van trage wegen. Heemkringen worden opgeroepen om mee te zoeken naar verhalen en informatie over het vroegere gebruik van deze wegen en naar hun historische, sociale en geografische context en evolutie. Sommige heemkundige kringen en volksculturele verenigingen verzamelden al kennis voor hun regio. Andere erfgoedliefhebbers ontdekken via dit onderzoek misschien nieuwe aspecten van de lokale volkscultuur of geschiedenis? Hoe zou het met de trage wegen in Lichtervelde gesteld zijn? Als iemand enthousiast is om mee op zoek te gaan naar verhalen over trage wegen, geef je best een seintje vóór 1 maart 2011 aan heemkunde Vlaanderen. Dan onderzoeken zij hoe de inventarisatie en ontsluiting van deze cultuurhistorische kennis geconcretiseerd kan worden.

Lees hier het volledige artikel.


Brainstorm op de vergadering

Blogbericht op 15 december 2010

Op de vergadering werd beslist om het jaarboek 2011 met de volgende thema's te doorspekken. Johan en Marc verdiepen zich in Stieren K.I. en syndicaat, Frans vertelt een verhaal over Hector Vanclooster en de Spaanse soldaten, Siegfried neemt zoals gewoonlijk de straatnamen en de kroniek voor zijn rekening, Luc maakt een artikel over cafés en pennewarieën, Filip ziet de taalkroniek en iets over gedeporteerde priesters in de Franse tijd zitten, Benedict neemt 50 jaar jongensscouts onder de loep en helpt Lionel bij zijn kerkhofartikel. De VOBOW (archeologie West-Vlaanderen) heeft interesse in de scherven van de Marktpomp om daar een artikel over te maken.

Wordt vervolgd.


Spoorweg geen hindernis meer

Blogbericht op 22 november 2010.

Of juist wel? Deze datum is historisch. De spoorweg gaat dicht voor twee jaar. Nu moet iedereen omrijden, en straks is het wachten voorgoed voorbij. Meer dan 160 jaar stond men hier te wachten. Steven Thijs maakte de beelden van de sluiting en monteerde ze boeiend.


CONTACTEER ONS

Wie een zoekertje heeft of zelf iets wil schrijven op deze blog, mailt naar eb.ohtak|ehgoodyw.tcideneb#eb.ohtak|ehgoodyw.tcideneb.