Blog Nieuws 2012
jumelageboek2.JPG

‘Jan, Flamand de Bergues’

Blogbericht van Luc Haegebaert op 31/12/2012

Midden december, op vrijdag was de heemkring te gast in onze jumelageregio CCRA (Communauté des communes de Région d’Audruicq) voor de voorstelling van het boek ‘Jan, Flamand de Bergues’. Het verhaal speelt zich af in de vijftiende eeuw. De auteur is Marie-Claude Pette-Debril, de echtgenote van de burgemeester van Recques sur Hem en een gedreven amateur historica. Voor het boek deed ze opzoekingen, onder meer in Lichtervelde, waar ze de figuur van Jacob van Lichtervelde tegen het lijf liep. De delegatie van de Heemkundige Kring werd enthousiast onthaald en verwelkomd. Het smaakt naar meer!

Het boek zelf bevindt zich in de bibliotheek van Lichtervelde en van de heemkundige kring. Klik hier voor de achterflap van het boek.


affiche3_MZIZI_boulevard.jpg

Boulevard M. Zizi in de Statiestraat

Blogbericht van Patrick Cornillie op 12/12/2012

Na grootschalige projecten zoals Rat van fortuin, Tonny Be Goode, Zacht en eervol en het Galaconcert met de internationaal bekende Sarah Bettens de afgelopen tien jaar, plant K.H. De Burgersgilde in het voorjaar van 2013 een groots evenement: Boulevard M. Zizi. Ingrediënten zijn de Franse keuken, het exotische nachtleven, muziek en energie in overvloed.

Broeierig nachtleven

Plaatselijke acteurs, zangers en muzikanten laten zich omtoveren tot artiesten uit de 'onderwereld', een wereld van verderf en plezier. De harmonie en drumband kruipen in de huid van het huisorkest van de nachtclub. Dit muzikale spektakel wordt aangeboden tijdens een heerlijk op en top Frans driegangenmenu! De Powerdancers nemen enkele dansacts voor hun rekening en toneelspelers zijn getrainde obers, rijkelui met naam en faam of oude snoepers die genieten van al het vrouwelijke schoon dat de nachtclub biedt. Het wordt een avond vol muziek, toneel en cabaret, show en theater, waar de toehoorder geniet van een typisch maaltijd. De sfeer neemt je mee naar het Parijs uit de Belle époque. Franse keuken, Franse wijn, muziek van alle tijden in een musicaljasje en gebracht door de harmonie, een cast om u tegen te zeggen en een dijk van een verhaal… Wat meer wil een mens? Met Boulevard M. Zizi komt de sfeer van gerenommeerde nachtclubs naar Lichtervelde. Het belooft een niet te missen project te worden!

Op 14, 15, 16 en 17 februari 2013. Een project van de harmonie met de deeltakken van VZW De Burgersgilde om naar Lichtervelde halen. Alle praktische info op de affiche. Door de stormloop naar tickets last men een extra voorstelling in. De avondvoorstellingen van 15, 16 en 17 februari zijn uitverkocht. Voor donderdag 14 februari zijn nog enkele kaarten. Een vijfde voorstelling vindt plaats op zondag 17 februari om 12 uur. Tickets kosten 35 euro en bestel je via 0495 24 78 38.


Open Monumentendag zet De Keizer in de kijker

omd20121program1171.jpg

Op zondag 9 september 2012 vindt de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. Het jaarthema “Muziek, Woord en Beeld” zet in Lichtervelde cinema De Keizer, de accordeonfabriek Callewaert en het kerkorgel in de Sint-Jakobuskerk in de kijker.

Cinema De Keizer

In de Neerstraat 11 zijn er tussen 10 en 18 uur doorlopend filmprojecties over Albert Termote en Gilbert Desmet, Lichtervelde anno 1958 en het bioscoopjournaalde over de herdenking van Karel van de Poele uit 1946. De tentoonstelling belicht de historiek van de locatie, oude filmaffiches en projectoren uit Michels filmmuseum uit Roeselare. Verder is er om 10u30 een aperitiefconcert in de tuin door Ferventis en JEL, om 16 uur is er een hulde aan Agnes Debaillie in aanwezigheid van minister Bourgeois en om 16.30 uur is er de première van de film ‘Al Doende’ over de socaal-economische geschiedenis van de regio, in een regie van Annabel Verbeke in opdracht van het TERF.

Accordeons en orgels

In de Statiestraat 1 is er tussen 10 en 18 uur een tentoonstelling van accordeons en materiaal in verband met de accordeonfabriek en tussen 14 en 17 uur demonstrenen Frans Vanzieleghem en Roger Hessel het Lichtervelds accordeon. Doorlopend is er een filmreportage van Echo uit 1972 over het accordeon in België met enkele minuten over Lichtervelde. In de kerk op de marktplaats demonstreert organist Guido Dedene tussen 14 en 18 uur de werking van het orgel uit 1926 en is er een tentoonstelling van misgewaden.

Meer inlichtingen bij Luc Haeghebaert, Erfgoedambtenaar, eb.keehtoilbib|treabehgeah.cul#eb.keehtoilbib|treabehgeah.cul, 051/72 46 76 of Bart Vereecke, Cultuurdienst, eb.edlevrethcil|ekceerev.trab#eb.edlevrethcil|ekceerev.trab, 051/72 94 41.


Dubbeltento over voorbije kledij

Blogbericht van Filip Vandevyvere op 01/09/2012

steennydiamaj.jpg

Ter gelegenheid van de Lichterveldse Folklorefeesten, editie 2012, pakt de Heemkundige Kring uit met een dubbeltentoonstelling, gelinkt aan het thema kledij. Bij de openingsdag werden beide exposities massaal bezocht. In het gemeentehuis werden op de openingsdag ongeveer 400 bezoekers genoteerd tussen 10 uur en 14.30. Nadien was tellen onmogelijk wegens de toeloop. In de kerk werden tussen 14 en 18 uur ca. 1.380 bezoekers genoteerd.

Het rijke roomse leven

In de inkomhal van het Gemeentehuis zijn is kledij te zien die uit het straatbeeld verdween en uniformen uit de tijd van toen. Enkele specifiek Lichterveldse curiosa werden hiervoor bijeengebracht: allerlei uniformen van Leger, Brandweer, Civiele Bescherming, Politie, Muziekmaatschappijen, Rode Kruis, Jeugdbewegingen, Sport- en andere verenigingen. Ze bieden een gevarieerd beeld van wat pakweg vijftig jaar geleden een alledaags beeld was in de Lichterveldse straten en brengen het verleden op een sympathieke manier weer tot leven. In de zijbeuk van de kerk loopt een tentoonstelling die de titel draagt 'Het rijke roomse leven, kerkgewaden uit de periode 1920-1970. Alle vestimentaire attributen van priesters en kerkbedienden die tijdens de liturgie -en daarbuiten- gedragen werden in de periode voor het 2de Vaticaans Concilie: mis- en processiegewaden, kazuifels, koorkappen, soutanes, alben, manipels en stola's uit de periode, bijeengebracht in een overzichtelijk geheel.

De toegang voor beide tentoonstellingen is gratis. De tentoonstelling in het gemeentehuis loopt nog tot 21 september, de tento in de kerk loopt tot 9 september. Ze zijn dagelijks te bezoeken tijdens de kantooruren van het gemeentehuis en tijdens de openingsuren van de kerk.


Agnes Debaillie overleden

Blogbericht van Siegfried Aneca op 24/05/2012, foto Kurt

Agnes-Debaillie-Foto-Kurt.jpg

Op woensdag 16 mei overleed de 83-jarige Agnes Debaillie. Indien de uitdrukking 'een levend monument', op iemand in Lichtervelde slaat, is dat zeker op Agnes, beter bekend als 'Agneske van de cinema'. Zij was de uitbaatster van cinema De Keizer in de Neerstraat. 'De Keizer' is wellicht de enige authentieke dorpsbioscoop die nog steeds uitgebaat werd. 'De Keizer' startte in 1925 met haar eerste filmprojecties onder Agnes' vader Gerard Debaillie. De Keizer was toen een herberg. Later werd het een volwaardige bioscoop met een capaciteit van 400 man. Het interieur is het opvallendste kenmerk. Decennia lang bleef de tijd er stilstaan. Zo heeft de bioscoop rode pluche klapstoelen, een balkon, een doek voor het scherm, gordijnen aan de muur en feeërike wandverlichting. Agnes zette de cinema na het overlijden van haar vader in 1972 verder in een tijd waarin de ene dorpscinema na de andere verdween door de opkomst van de TV en de bioscoopcomplexen. Door het standvastige karakter van Agnes bleef haar cinema overeind. Haar liefde voor de film bracht ze zoveel mogelijk over aan wie dat maar wou. Ze vormde 'De Keizer' om tot een familiebioscoop waarin enkel gezinsvriendelijke films geprogammeerd werden. Ze slaagde er in om landelijke premières in haar zaal te krijgen. Sedert 2009 sukkelde Agnes met haar gezondheid waardoor ze in een zorgcentrum in Zwevezele verbleef. Familie en vrienden baatten voor haar 'De Keizer' uit. Recentelijk kwam ze in het vernieuwde Lichterveldse zorgcentrum 't Hof wonen, waar ze na drie dagen overleed. Hopelijk blijft haar levenswerk, cinema De Keizer, bewaard!

Teken het rouwregister en de petitie voor het redden van Cinema de Keizer. Op wikipedia werkt de heemkring aan het artikel over Cinema De Keizer. Wie aanvullingen, fotomateriaal of rechtzettingen heeft, kan die altijd kwijt bij eb.ohtak|ehgoodyw.tcideneb#eb.ohtak|ehgoodyw.tcideneb of op Wikipedia. De foto op deze blog is afkomstig van WTV- Foto Kurt. Zie ook Cinema De Keizer op Facebook.


Heemkring Lichtervelde wint Social Media Award

Prijs.jpg

Blogbericht van Siegfried Aneca op 10/05/2012

Op donderdag 3 mei reikte de Jonge Economische Kamer Roeselare - Izegem voor het eerst haar Social Media Award uit. De prijsuitreiking was te volgen via diverse social media zoals op tumblr. Deze netwerkvereniging met vooral mensen uit de economische sector wou hiermee bedrijven en verenigingen belonen voor de manier waarop ze met sociale media zoals Facebook, Twitter, blogs en dergelijke omgaan. Zij willen daarmee aantonen dat de regio met haar tijd mee is.

Onder invloed van onze nieuwe webmaster en bestuurslid Benedict Wydooghe werd de website van de Heemkundige Kring recentelijk grondig vernieuwd. Daarbij werden de verschillende vormen van de sociale media niet geschuwd. Volgens de webmaster loont dit, gezien de site sedert de vernieuwing meer bezoekers lokt.

Uit alle ingezonden projecten werden er drie laureaten geselecteerd. De Heemkundige Kring was er een van, net zoals de campagne 'Let's do it in de vuilbak' van de provincie West-Vlaanderen en de firma Byttebier. Hoewel de winnaar eerder in de economische sector verwacht werd, was het de Heemkundige Kring die met de award op het podium mocht prijken. Naast de award omvatte de prijs ook een iPad. De Heemkundige Kring en vooral zijn webmaster Benedict Wydooghe werden beloond omdat ze bewezen dat een vereniging met een oubollig imago, zich toch kan onderscheiden op het vlak de nieuwe sociale media.

De award zal een mooie plaats in het lokaal van de kring krijgen!

Bekijk hier alle ingediende cases waaronder die van Coca-cola, Pepsy en andere tenoren, de reportage op WTV, de website van de organisatoren en het artikel in de Krant van West-Vlaanderen.


Heemdag in Lichtervelde: Van volksmuziek en volksgeloof

Enthousiast_publiek.jpg

Blogbericht van de provinciale koepel West-Vlaanderen op 16/04/2012

De Heemdag van de provinciale koepel West-Vlaanderen nadert. We begrijpen dat de nieuwsgierigheid groeide en zijn blij met deze een kijk te kunnen geven op het programma. Dit jaar werd zaterdag 5 mei aangeduid als de dag waarop we verzamelen blazen, ditmaal in bij de Heemkundige kring Karel van de Poele in Lichtervelde.

  • 9:30 welkom met koffie, site Vancoillie, Statiestraat 179-181, Lichtervelde
  • 10:00 toelichting bij de werking van Heemkunde West-Vlaanderen
  • 10:30 voordracht door Ria Beeusaert-Pattyn, burgemeester Lichtervelde: ‘De accordeons van de Lichterveldse firma Callewaert’,
  • 11:00 Frans Vanzieleghem en Benedict Wydooghe brengen een Zwanebeekvertelling
  • 11:30 Voordracht door Roger Hessel: ‘Volksmuziek en marktliederen’
  • 12:00 Broodjesmaaltijd (10 euro) met gelegenheid tot bijpraten en bezoek documentatiecentrum
  • 14:00 De Lichterveldse kapelletjesbaan: erfgoedwandeling en busrit in Lichtervelde met aandacht voor volksgeloof en veldkapellen
  • 17:00 Receptie met gelegenheidstoespraken
  • 18:30 Diner in restaurant ’t Damberd, Markt 18, Lichtervelde (35 euro)

Wij hopen u te verwelkomen!
De besturen van Heemkunde West-Vlaanderen en Karel van de Poele

De inschrijvingen zijn afgelopen. De 70 personen komen uit de volgende Heemkringen: HK HOUTLAND (Torhout), HK AMBACHT AARTRIJKE (Emiel Decock), HK GITS (Marc Broucke), HK TEN MANDERE (Izegem), HK MAURITS VAN COPPENOLLE (Brugge), HK DE GAVERSTREKE (Waregem), HK DE PLATE (Oostende), HK WIBILINGA (Wevelgem), HK RUDDERVOORDE, HK WAKKEN, HK DE ROEDE VAN HARELBEKE, HK GESTELLA (Gistel), HK DE ROEDE VAN TIELT, HK DE SPAENHIERS (Koekelare), HK DORP EN TOREN (Deerlijk), HK DEN HERT (Ingelmunster), HK JULIAAN CLAERHOUT (Wielsbeke), HK OOSTKAMP, HK PASTOOR RONSE (Zedelgem), HK ZONNEBEEKSE HEEMVRIENDEN en TERF.


Tiende nacht van de geschiedenis! Daar drinken we op.

nachtvdges2012CampagnebeeldNacht_website_2.JPG

Blogbericht samen met het Davidsfonds op 01/03/2012

Om de tiende Nacht van de Geschiedenis op dinsdag 20 maart 2012 symbolisch te vieren, koos men het thema 'Drank(en)'. In Lichtervelde laten Peter Verplancke en Ronny Dekock hun licht schijnen op hun zondags cafébezoek na de mis, een traditie die dreigt verloren te gaan. Voor hun boek “Zondag Elf Uur” doken ze het zondagse caféleven in en zochten verhalen en impressies. Die bundelden ze in hun fotoboek waar dorpsnamen uit West- en Oost-Vlaanderen als rode draad doorheen lopen. Ronny (normaliter te vinden achter de toog van café Piet Gein in Roeselare) en Peter Verplancke, (in een vroeger leven cafébaas van De Koornbloem), een verteller en een fotograaf laten ons meegenieten van hun 25 zondagse ontmoetingen met cafébazen, klanten en passanten. Het boek is geen cafégids maar een verzameling verhalen die de ziel vatten van het dorpscafé in de schaduw van de kerktoren. De heemkring en het Davidsfonds nodigen je uit om te genieten van de sfeerbeelden en een meeslepend relaas van twee caféliefhebbers. Hun gedrevenheid tot het vrijwaren van een brok volkscultuur pur sang, laat niemand onberoerd.

Alles gaat door in het passende decor van de site Vancoillie (Statiestraat 179-181) op dinsdag 20 maart. De lezing start om 20u00 en de toegangsprijs bedraagt
4,00 EUR voor leden DF en HK en 6,00 EUR voor niet-leden. Een drankje is inbegrepen. De papieren uitnodiging lees je hier. Volg De Nacht van de Geschiedenis ook op Facebook (Davidsfonds Evenementen) en op Twitter via @davidsfonds of #nacht2012.


Dirk Vandewalle wint de Lichterveldse persprijs 2011!

BronzenAccordeon.jpg

Blogbericht van de Perskring op 10/02/2012

Op vrijdag 10 februari om 20 uur reikte de Lichterveldse Perskring haar jaarlijkse prijs uit aan de Libiëkenner en zoon van de legendarische meester Vandewalle. Dirk Vandewalle (1953) krijgt het bronzen accordeon omwille van zijn verdiensten als professor politieke wetenschappen aan de universiteit van Dartmouth (aan het Government Department) en adviseur bij de Verenigde Naties voor de wederopbouw van Libië. Johny Vansevenant motiveerde de keuze van de jury en interviewde Vandewalle. Na het proficiat van burgemeester Ria Pattyn volgde een receptie. Het bronzen accordeon is gemaakt door de plaatselijke kunstenaar Ron Deblaere. Vorige winnaars waren

Het gebeuren vindt plaats in de polyvalente ruimte van de Site Van Coillie, Statiestraat 179-181. Wie intekende op het fotojaarboek kan het afhalen. Wie niet intekende, kan het kopen aan 15 Euro 't stuk of gewoon een glas drinken.

‘Lichtervelde in nieuwe prenten 2010-1011’, het fotojaarboek van de Perskring is te koop bij de plaatselijke boekhandels en de Heemkundige Kring, die dit jaar voor de eerste keer als uitgever optrad. Net als vorig jaar werden de teksten geschreven door Marijn Follebout en Nele Wybo, terwijl fotograaf Kurt Desplenter zijn archief doorzocht naar bij de teksten passende foto’s. Hij verzorgde de lay-out en bekwam een nieuw effect door het gebruik van meerdere foto’s bij bepaalde artikels. Conny Vandendriessche, persprijswinnaar van vorig jaar, verzorgt het voorwoord.


De laatste Lichterveldse molen

Molen_Lichtervelde.jpg

Blogbericht op 23/01/2012 door Filip Van Devyvere

Een stuk bedrijfsterrein van de site Vancoillie wordt straks een bouwwerf van Tordale. Bij de opruimingswerken werd op 12 januari 2012 het windmolentje weggenomen. Het was de laatste herinnering aan de houten staakmolen die Pieter De Vos hier in 1855 oprichtte. De molen was afkomstig uit Seclin (Noord-Frankrijk) en bleef in bedrijf tot aan de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de oorlog plaatsten de Duitsers er een mitrailleurpost voor luchtafweer in. De molen werd gesloopt in 1919 om plaats te maken voor een stoommaalderij en -zagerij. Uit een molenwiek maakte Aloïs Devos toen een galg voor zijn zagerij. Het restant van de wiek gebruikte hij als de staak waarop het betonnen molentje geplaatst werd als aandenken aan de verdwenen molen. "Men" heeft verzekerd dat het de bedoeling was om het molentje na de afloop van de werken terug te plaatsen.

Lees meer in Molenecho's.


Dagboeknotities van Achiel Lefever 1914-1918

Achiel_Lefever.jpg

Blogbericht op 16/01/2012

Onze heemkundige collega Frans Vanzieleghem schreef een boek over zijn grootvader Achiel Lefever (Poperinge, 1873 - Lichtervelde, 1945). Als dagboekschrijver en Maréchal des Logis, dienstdoende wachtmeester bij de gendarmerie vertelt Lefever over zijn avonturen, zijn liefde en leed in het Ieperse en Poperingse tijdens de oorlogsjaren. Tussen 1 oktober 1914 en 2 januari 1921 hield hij een dagboek bij, een calpinske, met harde zwartlinnen kaft. Het boekje meet 110 op 68 mm en telt 81 bladzijden beschreven in anilinepotlood, potlood dat de schriftuur ook in vochtig weder goed bewaart. Frans Vanzieleghem reconstrueerde op basis van dit document een stuk van het leven van Achiel Lefever. Een fragment uit mei 1915, Ieper brandt en de tweede slag om Ieper woedt in alle hevigheid:

"Zaterdag 1 mei veel gebombardeerd. Zondag 2 mei 1915 veel werk met de dieven. Om 6 uur grote aanval en geschut met alle slag van bommen. Maandag 3 mei slecht weder, 's voormiddags geschoten met 420 op Ieper. Ontvangen voor mei en achterstallen 429 f., ik bezit nu 550 f. in portefeuille en 44 in porte-monnaie. (…) Maandag 10-5 verhuist naar de steenweg op 2 kilometer van de stad. Geheel de stad staat in brand, 't is wreed om te zien. De 11 mei terug naar Ieper om nog te redden uit de kazerne die reeds in brand stond, 's namiddags nog grote branden en veel schieten."

Alle geïnteresseerden zijn welkom op de presentatie op zondag 22 januari om 10.15 uur in ons lokaal. Het boek, 75 bladzijden met evenveel kleurenfoto’s, kost 14,18 euro en is te bestellen bij eb.tenyks|mehgeleiznav.snarf#mehgeleiznaV snarF in de Burgemeester Callewaertlaan 63, 8810 Lichtervelde of telefonisch op 051-72.27.64. Overschrijven kan op BE97-0010-2935-9249.


Nostalgisch kijk- en leesplezier met het jaarboek 2011

Blogbericht op 05/01/2012

Cath%C3%A9rineVanhee.jpg

U bent van harte uitgenodigd op de voorstelling van het 27ste jaarboek op zondag 15 januari om 10.15 uur in ons lokaal.

Het hongerjaar 1848

Blikvanger in het boek is het schilderij van de Kortrijksaan Philippe De Witte. Hij portretteerde deze welgestelde Lichterveldse dame in het hongerjaar 1848. Luc Haegebaert en Benedict Wydooghe reconstrueren aan de hand van het portret en diverse sporen de identiteit van deze mevrouw. Hun verhaal katapulteert ons naar het midden van de negentiende eeuw, waar ook het artikel van Filip Van Devyvere over de 'Weefschool ofte leerwerkhuis' te situeren is. Wie beide artikels na elkaar leest, voelt het extreem sociaal-economische contrast tussen arm en rijk in een dorp waar de mechanisatie nog moet doordringen.

Geheimzinnig Lichtervelde

In dit jaarboek 2011 neemt Luc Haeghebaert zoals gewoonlijk een stevige brok tekst voor zijn rekening. Zijn bijdrage 'De radar', over een geheimzinnig stukje Lichtervelde, begint in 1951. De reeks 'Herkent u ze nog?' is eveneens in dit tijdvak te situeren: alle kleuters zijn geboren in 1953. Voor de 'Nieuwbouw aan het Gildhof' keert Haeghebaert terug naar het interbellum.

Akmanderen

Verder schreef Filip Van Devyvere samen met Erik Lamsens de geschiedenis van 'De Lange Caeve, een eeuwenoude hoeve aan de Daalderstraat', met een grondplan dat lijkt op een schoorsteen en focust hij op Lichterveldse taalkronkels. Van Devyvere leert ons zonder 'eiselen' en vol 'blagaei' 'akmandéren' en 'foetteren'. 'Lootnen trunten' zijn gewaarschuwd! Het werkt 'raepelik'. Joseph Feryn leert ons vervolgens hoe hierop te reageren: verontwaardigd, verwonderd, verbaasd of ontgoocheld. De Lichterveldenaar beschikt immers over een genuanceerd woordenarsenaal om zijn gevoel uit te drukken. Johan De Smet en Marc Van Doorne beten zich afgelopen jaar vast in dikbillen, tochtigheid en gesext sperma. Hun vruchtbare verhandeling kreeg de titel 'Van stierensyndicaat naar kunstmatige inseminatie'. Siegfried Aneca is de chroniqueur van 2009 en 2010 en werkt zijn zevende en laatste deel 'Straatnamen in Lichtervelde' af: van de verdwenen Vandecasteelevoetweg tot de Zwevezelestraat. Het jaarboek besluit met 'Enfin', waarbij Lionel Dedecker, Luc Haeghebaert en Benedict Wydooghe u meenemen naar het plaatselijke hiernamaals.

Amen.

Uit het voorwoord

"Historia est Magistra Vitae… Valt er te leren uit het verleden, zoals Marcus Tullius Cicero hoogdravend en moraliserend schrijft? Ik weet het niet. In elk geval was dat niet de reden waarom ik geschiedenis studeerde en het is evenmin de reden waarom ik van heemkunde hou. Het zoeken naar de verloren tijd, het sprokkelen, het ontcijferen en verzamelen gebeurt instinctmatig of geconditioneerd. In elk geval, heemkundigen kunnen niet anders…

Stephan Lefere zorgde voor de tekstcorrectie, Filip Van Devyvere nam de eindredactie voor zijn rekening, Pol Vangheluwe lay-oute het geheel en Benedict Wydooghe schreef het voorwoord. Het jaarboek wordt afgesloten met aanvullingen en rechtzettingen, een ledenlijst en een overzicht van de te verkrijgen publicaties. Wat betreft het auteursrecht: elke auteur is verantwoordelijk voor zijn inhoud.


Alle blognieuws van 2011 wordt bewaard op deze archiefpagina.