Welkom op onze blog!
Arthur%20Naeyaert.jpg

Een lezing die je moet meemaken!

Blogbericht door Benedict Wydooghe, 20/01/2016

Tijdens de Eerste Wereldoorlog hoorde de Lichterveldenaar regelmatig spreken over de stoutmoedige Arthur Naeyaert uit Torhout. Naeyart - ook ergens 'Rooverskapitein' genoemd - was zonder overdrijven een schrik voor de Duitsers. Over hem deden ongelofelijke verhalen de ronde. Torhoutenaar Jozef Vackier huwde een achternicht van Naeyaert en hoorde de verhalen als kind… het was voldoende om zijn tanden in deze figuur te zetten. Vackier ontdekte dat Naeyaert in onze streek de bezetter uitdaagde, ondergedoken leefde en meerdere malen gevangen genomen werd. Telkens weer ontsnapte hij een. De figuur inspireerde journalisten en de schrijvers van marktliederen. Dit marktlied wordt gezongen op de wijze van Sous les ponts de Paris

Lied

Ieder zal nu wel weten dat een Belgisch spion
Dikwijls werd nagezeten, door de Duitschen kapoen
Men vond hem niet ‘t deed hen verdriet
Anders doodden zij hem subiet
Die kerel braaf, was hun te straf
Veel Duitschers stortte hij zelf in ‘t graf

Refrein
Hij was den Duitsch hun schrik
Op ieder oogenblik
Zijn naam alleen deed hun van schrik al beven
Want zij vreesden hem, ‘t kostte soms hun leven
Menig Duitschen brigand, viel door zijn kloeke hand
Laat ons dus roepen want hij is het waart
Leve Arthur Naeyaert

Abraham Hans

Reporter Abraham Hans van Het Laatste Nieuws schrijft kort na de oorlog, op dinsdag 4 en woensdag 5 februari 1919: «Ha ja, Naeyaert, ge zoudt er ’n boek van kunnen schrijven.» En dit heeft Jozef Vackier gedaan. Vackiers arbeid resulteerde niet alleen in een boek over deze kleurrijke figuur maar ook in een erg mooie een website over 'De schrik der Duitsers'. Tijdens de krokusvakantie, op 11 februari komt Jozef Vackier zijn boek voorstellen in Lichtervelde.

Jozef Vackier in site Vancoillie op donderdag 11 februari 2016. Aanvang 20 uur, deuren: 19.30 uur. Er is gelegenheid om het boek te kopen. Om binnen te komen betaal je 2,5 euro (leden) of 3 euro (niet-leden).

KerstinLichtervelde1961.jpg

Een laatste blog voor de jaarwissel

Blogbericht door Filip Van Devyvere, 20/12/2015

Het jaarboek en het boekje van de perskring werden vandaag voorgesteld aan een ruim publiek. Wie de PowerPoint nog eens wil inzien, klikt hier. Wie niet om zijn of haar jaarboek kon komen, zal het weldra aan huis gebracht krijgen door iemand van onze bestuursleden. Intussen nemen wij ook even vakantie tot na de jaarwissel. Concreet wil dit zeggen dat het documentatiecentrum gesloten is op de donderdagen 24 en 31 december. We zijn terug open op 7 januari 2016. Dan zijn alle vorsers opnieuw welkom.

Aan wie zijn lidgeld niet vereffende, vragen wij om dit zo vlug mogelijk te doen door overschrijving op onze rekening BE47 0682 0755 6280. U maakt het er onze penningmeester een stuk gemakkelijker mee.

We wensen fijne eindejaarsfeesten aan allen. Wie op zoek is naar retro-fotografie rond het kerstthema, bezoekt best deze site eens.

De heemkring wenst al haar leden en alle Lichterveldenaren een deugddoend verlof.

Twee publicaties voor onder de kerstboom!

cover%20jaarboek%202015.jpg

Blogbericht door Luc Haeghebaert, 09/12/2015

Traditiegetrouw willen wij u begin december de voorstelling van twee publicaties aankondigen: het 31ste Jaarboek van de Heemkundige Kring en het 21steFotoboek “Lichtervelde in nieuwe prenten”. Het jaarboek, editie 2015, is het slotnummer in de themareeks over de Eerste Wereldoorlog. De oorlogslotgevallen van 254 Lichtervelde oud-strijders en gesneuvelde soldaten komen erin aan bod en worden geplaatst tegen de achtergrond van de 'Groote Oorlog'. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan de nasleep van de oorlog en aan de oud-strijdersverenigingen op onze gemeente. Het boek telt 312 pagina's en meer dan 200 (meestal onuitgegeven) foto's of illustraties.

Fotoboek

Het 21ste Fotojaarboek “Lichtervelde in nieuwe prenten 2014-2015” bevat foto's van Kurt Desplenter en tekst van Bieke Cornillie en Bram Vanlerberghe. Het blikt terug op de actualiteit van het afgelopen jaar in een honderdtal foto's en sluit af met een lijst van de geboorten en overlijdens in Lichtervelde. Het is een uitgave van de Heemkundige Kring in samenwerking met de Lichterveldse Perskring.

Na de boekvoorstelling kan iedereen zijn publicaties afhalen. Wie tijdig zijn lidgeld voor 2015 vereffende (meer dan 250 leden deden dit) heeft recht op een gratis kalender voor 2016. Aan wie zijn lidgeld niet vereffende, vragen wij om dit zo vlug mogelijk te doen door overschrijving op onze rekening BE47 0682 0755 6280. U maakt het er onze penningmeester een stuk gemakkelijker mee.

Formule-overzicht JAARBOEK + FOTOBOEK + PORTKOST
Gewoon lid (Formule A) 25 euro 41 euro 30,25 / 46,25 euro
Beschermend lid (Formule B) 30 euro 46 euro 35,25 / 51,25 euro
Erelid (Formule C) - vanaf 55 euro 60,25 euro

Plaats en moment van afspraak voor de officiële voorstelling van beide publicaties nodigen wij u uit op zondag 20 december om 10 uur in het Huis Vancoillie. Tijdens de kerstvakantie gaan wij er even tussen uit. Het documentatiecentrum zal gesloten zijn op 24 en 31 december. We zijn terug open op donderdag 7 januari 2016. Fijne eindejaarsfeesten aan allen.

Een bijzondere erfgoedavond!

image003.jpg

Blogbericht door Steven Theys, 07/10/2015

Onze bijzondere erfgoed avond voor aanstaande 10 november 2015 is zo goed als afgewerkt. Tijd voor de aankondiging ervan.
Jawel, dit jaar is het thema "ERFGOED". We brengen u een avond vol "historische en technische weetjes". Natuurlijk vertrekken we vanuit ons eigen dorp met onder andere het verdwenen frietkot NETJE op de Grote Markt, een folkloristisch overzicht van 1974 tot 2008, de Radar en Open Monumentendag 2010 en Sing for the climate 2012.

Wandelen lans een hoop erfgoed

Daarna wandelen we doorheen de omliggende landen en wat verder: Frankrijk, Engeland, Bulgarije en Turkije). Zonder dat we het weten lopen wij dikwijls tijdens onze vakanties langsheen een hoop erfgoed: gebouwen, museumpjes, folkloristische optochten, enz… Wij staan even stil bij enkele van deze erfgoedmonumenten, vaak machtig maar bij het publiek nauwelijks gekend. Daarom projecteren we heerlijke documentaires van 3 à 5 minuten op het grote doek met bijpassende heerlijke muziek. Een spektakel voor ogen en oren in amper één uurtje. De formule is gekend: één thema in één uurtje en een half uurtje pauze. De pauze is nodig om te bekomen van de opgedane emoties en dit aan de hand bij een frisse pint of een limonade.

Plaats en moment van afspraak: dinsdagavond 10 november 19u30, GRATIS ingang. Site Vancoillie, Statiestraat 179, Lichtervelde. Parking aan de Action winkel. Vertel het verder! Met een warme filmgroet, de Filmbende.

Vakantie in Lichtervelde

Margriete.jpg

Blogbericht door Filip Van Devyvere, 15/07/2015

Ook de heemkring neemt even vakantie en gaat er tussenuit tot na Margrietekermis. Concreet wil dit zeggen dat het documentatiecentrum gesloten is op donderdagen 23 en 30 juli. Daarna zijn alle vorsers opnieuw welkom. Wie wil kan ons wel op kermisdinsdag 28 juli vinden met een boekenstand in de Marktstraat. We verkopen er allerlei publicaties aan sterk verminderde prijzen.
Op zondag 9 augustus is het gelegenheidscafé open in de voormiddag.

De heemkring wenst al haar leden en alle Lichterveldenaren een deugddoend verlof.

Tentoonstelling historische hofsteden

Erfgoeddag2015.png

Blogbericht door Benedict Wydooghe, 06/04/2015

U hebt de affiches misschien al zien hangen ergens in Lichtervelde? Of u kreeg een kaartje toegestopt met een dorsmachine… Of onze fotograaf op pad gezien? Erfgoeddag 2015 staat volop in het teken van het jaarthema 'Erf'. De Lichterveldse heemkring pakt uit met een tentoonstelling over het lokale landbouwersleven. Een twintigtal hoeves in tekst & beeld, hoeves van vroeger en nu, in oude en nieuwe documenten zullen te zien zijn op de tentoonstelling onder de titel 'LICHTERVELDSE HISTORISCHE HOFSTEDEN'. De expo is te bezoeken op de zondagen 26 april en 10 mei telkens van 10 tot 18 uur. Misschien wil u ook elders van erfgoeddag genieten? Klik dan hier om het volledige programma te bekijken. Vanaf nu kan je ook je eigen digitale programma samenstellen via link.

Huis Vancoillie Statiestraat 179 Lichtervelde, inkom gratis. De tentoonstelling is een samenwerkingsproject met de gemeente Lichtervelde, het gemeentearchief, TERF & de lokale landbouwersverenigingen.

cover-nieuwe-meesters-magere-tijden.png

Een nacht vol geschiedenis met Diane De Keyzer

Blogbericht door Geert Missinne, 25/03/2015

Bekijk hier de foto's van de afgelopen geschiedenisnacht. Na het succes van de ‘Nacht van de Geschiedenis’ vorig jaar, toen Benedict Wydooghe zijn boek presenteerde over de onderwaterzetting van de IJzervlakte, kwam Diane De Keyzer spreken over haar boek ‘Nieuwe Meesters, Magere Tijden’, waarin ze zich afvraagt hoe mensen de ellendige Wereldoorlog doorkwamen. 'Hoe hebben de tijdgenoten al die monden gevoed?' was de hamvraag doorheen haar hele betoog. Toen de Duitsers België binnenvielen, werden het magere tijden: na drie maanden oorlog was er niet één gram betaalbare tarwe meer te koop. Zoals het toen betaamde was het aan de vrouwen om zich in de voedselschaarste te beredderen en voor het gezin iets op tafel te krijgen. Diane De Keyzer ging, gefascineerd door de verhalen van haar grootmoeders, op zoek in dagboeken, brieven, fotoalbums en receptenschriften. Ze ontdekte meer over de woeker en de smokkel, maar ook over de vindingrijkheid van de moeders om hun familie toch iets behoorlijks voor te schotelen. Het was een boeiend, niet te missen verhaal. Klik hier om de kleurrijke folder te downloaden.

Woekerprijzen, smokkel, de zwarte markt

Het boek zelf heeft - net zoals de andere publicaties van De Keyzer - oog voor het leven van gewone mensen. Het boek zelf bevat originele recettes de guerre zoals vlokjessoep of frikandon van bonen en rijst. De Keyzer reconstrueert dat leven met dagboeken, brieven, kranten en fotomateriaal. Tijdens de eerste oorlogsmaanden laat ze dokter Leon van Haelst aan het woord en bij de Duitsers gruweldaden in de ‘martelaarssteden’ zijn een overgrootvader en twee grootooms van De Keyzer betrokken. Na de tumult van de eerste maanden zorgt het bezettingsregime voor schaarste. Een voedselpolitiek bepaalt maximumprijzen, de nieuwe meesters zijn bureaucratisch en grimmig. Vindingrijkheid wordt een troef en koken een kunst.

Diane De Keyzer (Lubbeek 1958) werd vooral bekend met haar boek Madame est servie. Daarin laat ze meer dan 90 getuigen aan het woord over hun jaren als dienstmeid.

De Nacht van de Geschiedenis ging door op dinsdag 24 maart 2015 in OC De Schouw, Statiestraat. Inkom: 7 euro en 5 euro voor Davidsfondsleden en leden van de Heemkundige kring Karel van de Poele. Kaarten bij Geert Missinne op 0478288488 of Johan Vannevel: 0479874435. Via mail: moc.liamg|ennissim.treeg#moc.liamg|ennissim.treeg en eb.tenyks|levennav.nahoj#eb.tenyks|levennav.nahoj.

2015%20A5%20leaflet2%28jpg%29bijgesneden.jpg

Nogmaals de oude doos

Blogbericht door Steven Thys, 11/02/2015

Beste dorpsgenoten, cultuurminnenden en sympathisanten,

Voor de liefhebbers van het witte doek is er opnieuw een aanrader met een brok dorpsgeschiedenis en wereldcultuur. Met "sfeer, fun en dromen!" verovert de Filmbende jullie Lichterveldse harten. We starten in ons eigen dorp. Uit de twaalf onderwerpen die we de afgelopen twee jaar filmden, selecteerden wij zeven Lichterveldse onderwerpen. Verder wandelen we doorheen de wereld via Sri Lanka, Noorwegen, Madagascar, Indonesië en ons geliefde Frankrijk, kortom een hoogtepunt voor wie houdt van heerlijke historische plaatsen en prachtige panorama's. Een show met dorpsweetjes voor cultuurbeminnende sympathisanten.

Inkom is gratis en gaat door op zaterdag 28 februari om 19u30 en zondag 1 maart om 14u30 in OC De Schouw, zaal Pupiter. Met een warme filmgroet van de filmbende.

BLOGARCHIEF

Lees hier het blognieuws van 2015.
Lees hier het blognieuws van 2014.
Al het blognieuws van 2013.
Al het blognieuws van 2012.
Al het blognieuws van 2011.