welkompage

Blognieuws van 2016

Duitsers1418.jpg

Een lezing die je moet meemaken!

Blogbericht door Benedict Wydooghe, 20/01/2016

Tijdens de Eerste Wereldoorlog hoorde de Lichterveldenaar regelmatig spreken over de stoutmoedige Arthur Naeyaert uit Torhout. Naeyart - ook ergens 'Rooverskapitein' genoemd - was zonder overdrijven een schrik voor de Duitsers. Over hem deden ongelofelijke verhalen de ronde. Torhoutenaar Jozef Vackier huwde een achternicht van Naeyaert en hoorde de verhalen als kind… het was voldoende om zijn tanden in deze figuur te zetten. Vackier ontdekte dat Naeyaert in onze streek de bezetter uitdaagde, ondergedoken leefde en meerdere malen gevangen genomen werd. Telkens weer ontsnapte hij een. De figuur inspireerde journalisten en de schrijvers van marktliederen. Dit marktlied wordt gezongen op de wijze van Sous les ponts de Paris

Lied

Ieder zal nu wel weten dat een Belgisch spion
Dikwijls werd nagezeten, door de Duitschen kapoen
Men vond hem niet ‘t deed hen verdriet
Anders doodden zij hem subiet
Die kerel braaf, was hun te straf
Veel Duitschers stortte hij zelf in ‘t graf

Refrein
Hij was den Duitsch hun schrik
Op ieder oogenblik
Zijn naam alleen deed hun van schrik al beven
Want zij vreesden hem, ‘t kostte soms hun leven
Menig Duitschen brigand, viel door zijn kloeke hand
Laat ons dus roepen want hij is het waart
Leve Arthur Naeyaert

Abraham Hans

Reporter Abraham Hans van Het Laatste Nieuws schrijft kort na de oorlog, op dinsdag 4 en woensdag 5 februari 1919: «Ha ja, Naeyaert, ge zoudt er ’n boek van kunnen schrijven.» En dit heeft Jozef Vackier gedaan. Vackiers arbeid resulteerde niet alleen in een boek over deze kleurrijke figuur maar ook in een erg mooie een website over 'De schrik der Duitsers'. Tijdens de krokusvakantie, op 11 februari komt Jozef Vackier zijn boek voorstellen in Lichtervelde.

Jozef Vackier in site Vancoillie op donderdag 11 februari 2016. Aanvang 20 uur, deuren: 19.30 uur. Er is gelegenheid om het boek te kopen. Om binnen te komen betaal je 2,5 euro (leden) of 3 euro (niet-leden).

KerstinLichtervelde1961.jpg

Een laatste blog voor de jaarwissel

Blogbericht door Filip Van Devyvere, 20/12/2015

Het jaarboek en het boekje van de perskring werden vandaag voorgesteld aan een ruim publiek. Wie de PowerPoint nog eens wil inzien, klikt hier. Wie niet om zijn of haar jaarboek kon komen, zal het weldra aan huis gebracht krijgen door iemand van onze bestuursleden. Intussen nemen wij ook even vakantie tot na de jaarwissel. Concreet wil dit zeggen dat het documentatiecentrum gesloten is op de donderdagen 24 en 31 december. We zijn terug open op 7 januari 2016. Dan zijn alle vorsers opnieuw welkom.

Aan wie zijn lidgeld niet vereffende, vragen wij om dit zo vlug mogelijk te doen door overschrijving op onze rekening BE47 0682 0755 6280. U maakt het er onze penningmeester een stuk gemakkelijker mee.

We wensen fijne eindejaarsfeesten aan allen. Wie op zoek is naar retro-fotografie rond het kerstthema, bezoekt best deze site eens.

De heemkring wenst al haar leden en alle Lichterveldenaren een deugddoend verlof.

BLOGARCHIEF

Lees hier het blognieuws van 2015.
Lees hier het blognieuws van 2014.
Al het blognieuws van 2013.
Al het blognieuws van 2012.
Al het blognieuws van 2011.