Blognieuws Van 2017

Nieuw jaarboek in aantocht

Blogbericht door Benedict Wydooghe 13/12/2017

foto%205.jpg

Nu zondag 17 december presenteren we ons jaarboek 2017. Het is de kers op de taart van een werkjaar waaruit bleek dat heemkunde in Lichtervelde leeft. Nu de kerstperiode aanbreekt, sluiten we dit energieke werkjaar graag af met een welgevuld boek. Elf auteurs presenteren twaalf bijdrages.

Elf auteurs, twaalf artikels

In april bezochten elfhonderd geïnteresseerden de vroedkunde-expo op Erfgoeddag. In dit boek duikt het thema op in de bijdrage ‘Het vroedvrouwenkabinet’ en in een wandeling door Brugge waarin de lezer op zoek kan naar de studentenjaren van twee Lichterveldse vroedvrouwen. In mei was de ontroerende onthulling van het gedenkteken voor een Britse bommenwerper. Johan De Smet en Marc Van Doorne schrijven er over in ‘De vliegtuigcrash in Lichtervelde op 28 mei 1944.’ Begin september volgde er de ingetogen muzikale ceremonie voor een ander, aangrijpend en veelbesproken vliegtuigongeluk. Het brengt ons bij twee Franse luchtvaartpioniers, Ravarin en Delaunay en hun Eerste Wereldoorlog. Luc Haeghebaert verzamelde een pak gegevens en ontrafelt ze. Midden september liet de theaterfietstocht ‘Het Frontparadijs’ Lichtervelde en omstreken kennismaken met Ravarin en Delaunay. Wie op de jaren 1917 en 1918 wil terugblikken, leest het artikel onder de titel ‘Het Frontparadijs’. Eind september sloot onze activiteitenreeks af met een fraaie expo over wijkfeesten en dorpskermissen. De sfeerbeelden van onze huisfotograaf Johan Desmet vind je op de beeldbank van onze website, net zoals de foto’s van alle andere activiteiten trouwens.

Pennewaries

Frans Vanzieleghem behandelt in zijn artikel ‘Herbergen en pennewaries’ de teloorgang van de middenstand. Modest Maertens gaat verder met zijn boeiende vervolgverhaal en focust zijn herinneringen op de oorlogsjaren 1939-1945. Edwin Vandevelde doet een ‘Herkent u ze nog?’ en Siegfried Aneca zette zijn tanden in de kronieken van 2015 en 2016. Filip Van Devyvere gaf het eindredacteurschap van dit boek door aan Johan Desmet en ontpopte zich tot een veelschrijver. Hij heeft het over ‘Lichtervelde ten tijde van Napoleon’ en kijkt in de periode 1847-1902 naar de ‘Ongevallen bij het spoor’. Met Ludwig Delecluyse beschrijft Van Devyvere ‘De wondere wereldreis van Benari Pollet’ en samen met Lionel De Decker verzamelde hij enkele losse gegevens over De Heihoek.

U bent welkom op zondagvoormiddag op de boekpresentatie. Na een korte inleiding om 10.00 uur kan u het boek afhalen en voor wie iets meer wil, is er een lezing in het bovenzaaltje.

Expo over kermissen en wijkfeesten

Blogbericht door Filip Vandevyvere 23/09/2017

DSC_0071.JPG

Een tentoonstelling over kermissen in Lichtervelde toont krantenknipsels over het kermisgebeuren in de 19de eeuw, spectaculaire affiches uit de 20ste eeuw, herinneringen aan Margaretha- en Septemberkermissen enz. Er zijn reuzenkoppen en -handen, allerlei kermisrekwisieten en een uitgebreide fotoreportage over Stretjeskermis van omstreeks 1950. Ontdek de attracties van de missiekermis van 1928 en beleef het kermisgebeuren aan de hand van de vele aankondigingen voor wijkkermissen.

Jozef II

Hét kermisgeschiedenisjaar dat te onthouden is, is 1786. Jozef II, de Oostenrijkse keizer bepaalt in dat jaar dat alle kermissen op één en dezelfde dag moeten plaatsvinden, namelijk op de zondag na Pasen. Gelukkig trok niemand zich iets van de ordonnantie aan. Elk dorp behield zijn feestweekend. Bij ons is dat de vierde zondag van september. Het oudste document dateert uit 1820. Dan is er sprake van een mastklimming, een zeerelooperij en een luchtballon die plat bleef als een toebakblaze. Verder zijn er mosseltingen, paardenkoersen, reuzen en stoeten, velokoersen, schietingen op de liggende wip, duivenvluchten, veeprijskampen, tentoonstellingen van groenten en kleinvee, boksmachten, een kermisbal, een rommelmarkt…

Lof van Frans

Frans was vol lof over de tento en liet ons per mail dit weten: "Hewel Proficiat aan de voorzitter en medewerkers van de tentoonstelling, ik was 5 dagen in Nederland en bezocht de Achterhoek Nederlands op zijn normaal ouderwetse: Hanzesteden Doesburg en Elburg en Voorden en
Winterswijk, uiterst merkwaardig volledig 'oudér nederland gebleven. Zutphen net even stijfvol als Brugge… maar enkel op 300 km. Maar ik kwam graag terug om de tentoonstelling te bezoeken. Diane, vandaag jarig, telefoneerde vanaf de Rothangpass 3998 m, het voorgeborgte van de Himalaya, zij klonk volledig hindoësch… Ze filosofeerde over de bergengelen en zong… Het gesprek werd onderbroken door Hemelse concerten… Frans Vz." Verder met dank aan Guido, Olivienne, Johan, Luc en Filip en de heemkundige kring.

De tentoonstelling loopt tot eind deze maand en is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van het gemeentehuis. Klik hier om de fotoreportage van Johan Desmet te bekijken.

Bedankt aan alle medewerkers van het Frontparadijs

image005.jpg

Blogbericht door Luc Haeghebaert & Benedict Wydooghe 13/09/2017

Beste medewerker aan het Frontparadijs,
Bart liet het al weten via Facebook: "Na vele uren hard repeteren met warme en enthousiaste spelers, muzikanten, dansers, beeldkunstenaars, cateraars (en wie vergeet ik hier… sorry) doet de appreciatie van pers en publiek voor Het Frontparadijs echt deugd! Dank aan iedereen en zeker ook het publiek dat dit alles zo intens mee beleeft!"

Dorpsbioscoop

Om onze dank ook te verzilveren, presenteren we op woensdag 27 september in bioscoop De Keizer samen met de filmbende een indrukwekkende beeldmontage van het Frontparadijs, voorafgegaan door de documentaire 'Getekend voor het Leven - Einddagen der Mensheid'. In deze documentaire toont regisseur Kevin D'heedene de ontwikkeling van wapentechnologie sinds de Eerste Wereldoorlog. Terwijl wapens zich kenmerken door een stijgende graad van technische efficiëntie, neemt het aantal slachtoffers van oorlogsgeweld alleen maar toe. Opnames uit de historische wapendepots van de Militair Historische musea van Dresden en Brussel worden geconfronteerd met getuigenissen van Syrische vluchtelingen. Deze docu is de vierde in de reeks 'Einddagen der Mensheid', over herinnering en herdenking van WOI in een hedendaags perspectief, gemaakt door het onafhankelijke productiehuis SamoPravo in het kader van Gone West.

De voorstelling 'Getekend voor het leven' is toegankelijk voor het brede publiek om 17 uur en kost 5 euro. De regisseur doet een toelichting vooraf. Voor alle medewerkers van het Frontparadijs is de voorstelling gratis. Die voorstelling gaat door om 19 uur.

Wij zijn er even tussen uit…

zon.jpg

Blogbericht door Filip Van Devyvere 06/07/2017

Het documentatiecentrum gesloten op 20 juli en 27 juli.

Terug open op donderdag 3 augustus.

De heemkring wenst al haar medewerkers en leden een deugddoende vakantie.

Een monument voor de LANCASTER LL 810-BQ-K

lancaster1bis000.jpg

Blogbericht door Benedict Wydooghe 19/05/2017

Op zondag 28 mei 2017 onthulden de ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk en de burgemeester van Lichtervelde een monument en een gedenkplaat bij de plek waar 73 jaar geleden, op het einde van de Tweede Wereldoorlog een Brits bombardementsvliegtuig neerstortte en de zeven bemanningsleden het leven lieten. De fotoreportage kan je hier bekijken.

Ontploft boven 't Goed ter Scheure

Op 28 mei 1944 (ook een zondag) explodeerde de Lancaster van het 550 RAF-eskadron in het luchtruim boven Lichtervelde. Een vloot van 15 vliegtuigen had die nacht haar basis in North Killingholme verlaten om spoorweginstallaties in Aachen Rothe Erde te bombarderen. Bij de terugkeer halen de Duitsers twee toestellen uit de lucht. Eén stort neer in de buurt van het Brabantse dorp Rebecq en het tweede, de Lancaster LL 810-BQ-K wordt (vermoedelijk) door een Duitse nachtjager beschoten en ontploft in de omgeving van de hofstede ‘t Goed ter Scheure. Brokstukken en lichaamsdelen van de drie Canadezen en de vier Britten versplinteren, de romp stort brandend neer. Als de brand uitgewoed is, verzamelen Duitsers de stoffelijke resten en begraven ze die op het kerkhof in Wevelgem. Begin augustus, als landbouwer Henri Van Clooster zijn rogge oogst, vindt hij twee half ontbonden lijken.

Een tip uit Rébecq

Het was Wilfred Burie van de Association du Mémorial uit Rébecq die ons ons een tijd geleden hierover tipte. In Rébecq is er een jaarlijkse plechtigheid. De heemkring zocht naar de historiek van het verhaal en nam initiatief tot de oprichting van een monument. Bart Van Reybrouck zorgde voor een steen, steenkapper Roland Verduyn kapte er de namen van de gesneuvelden in en TERF en de gemeente ondersteunden. K.H. De Burgersgilde en K.F. Sint-Cecilia De Zwaan luisteren de plechtigheid op met ‘Te Velde’, de ‘Last Post’, ‘The Reveille’ en de volksliederen van UK, Canada, Europa, De Vlaamse Leeuw en de Brabançonne. Familie van de omgekomen mannen zal aanwezig zijn. Het waren:

• Charles Aidan BONNER (°1914) boordschutter, sergeant Royal Air Force Reservevrijwilliger
• Albert Henry BROWN (°1917) boordschutter, sergeant Royal Air Force Reservevrijwilliger
• Ronald Archibald DRURY (°1914) werktuigkundige, sergeant Royal Air Force Reservevrijwilliger
• Arthur Graham HALL radio-operator, sergeant Royal Air Force Reservevrijwilliger
• Frank George LEBANO (°1922) bommenwerper, sergeant Royal Canadian Air Force
• Donald McCRAE (°1916) boordcommandant, piloot officer Royal Canadian Air Force
• Martin SHAPIRO (°1919) navigator, flight officer Royal Canadian Air Force

De plechtigheid start om 10.30 u met een academisch deel met toespraken door burgemeester Ria Pattyn, Wilfred Burie (Association du mémorial de Rébecq), Filip Van Devyvere (Heemkundige Kring) en de ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk. Het protocolaire deel legt kransen neer en onthult het infopaneel en het monument. Na een Engels gedicht, een moment van stilte en het Japanse gedichtje ‘The Kohima’ is er een receptie.

Op naar het Frontparadijs!

Blogbericht door Benedict Wydooghe 16/05/2017

Alle info over Het Frontparadijs lees je op deze stek.

Het Frontparadijs gaat door het tweede en derde weekend van september.

Rijdend erfgoed

Blogbericht door Gerard Baertsoen 15/05/2017

WP_20160501_003%20%281%29.jpg

Op zondag 21 mei is de heemkring gastheer voor het voorjaarstreffen van de 'Westhoekpioniers' uit Haringe, een van de oudste verenigingen in Vlaanderen die bezitters van een old-timer-auto groepeert. Alleen auto's van voor 1965 rijden mee.

Kapelroute

De inschrijvingen lopen nog, maar enkele bezitters van een wagen van een prestigieus automerk zoals Packard, Jaguar of Chevrolet melden zich reeds aan. De deelnemers komen samen in 'De Nieuwen Trolley', het lokaal in de Statiestraat te Lichtervelde. In de voormiddag staan twee items op het programma: eerst een wederzijdse kennismaking tussen de heemkring en de Westhoekpioniers en daarna een verkenning van de landelijke omgeving in en rond Lichtervelde. Hiervoor volgen de deelnemers vooral de Lichterveldse Kapelroute. In de namiddag maken ze een tweede rondrit in een ruimer gebied met uitlopers tot in het Tieltse.

logo%20westhoekpioniers%20blauw%20%281%29.jpg

Tijdens de lunch, tussen 12 en 14 uur, en na de terugkeer (vanaf 18 uur) zijn de old-timers te bewonderen zijn in de omgeving van het lokaal. Een must voor wie liefhebber is van blinkend chroom, glanzend lakwerk en vooroorlogse mechaniek!

Veldekensstraatkapel gerenoveerd!

17%20-%20Vanwalleghems%20kapel.jpeg

Blogbericht door Filip Van Devyvere 04/05/2017

Wie afgelopen zomer langs de Lichterveldse Kapelroute fietste, kon er niet naast kijken: de kapel op de hoek van de Katte- en Veldekensstraat werd gerenoveerd. De kapelgeschiedenis begint in 1874. Schoenmaker Charles Vanwalleghem en Theresia Vancoppenolle wonen met hun vier kinderen in de Veldekensstraat. In november ziet een vijfde kind het licht, een meisje: Octavie. Rond haar 18de verlammen haar beide benen. Geneesheren voorspellen geen beterschap. Octavie, die haar leven lang over Lourdes en de mirakels hoorde, stelt al haar geloof en vertrouwen op O.L.Vrouw. Ze wil op bedevaart. Op dat moment -het jaar 1894- zijn er in Lourdes reeds een twintigtal onverklaarbare genezingen. De kerk erkent er zelfs zeven als mirakel.

Een wonderbare genezing

Tijdens haar afwezigheid gaat haar familie op bedevaart naar het Lieve-vrouwkapelletje in Wijnendale. Negen dagen na-een, na de dagtaak, te voet heen en terug. Enige tijd later doet het gerucht de ronde dat Octavie in Lourdes genas. Ze blijft er zodat dokters haar genezing officieel kunnen vaststellen en komt daarna met de trein naar huis. Een jaar later laat de familie dit kapelletje optrekken. Drie jaar na haar genezing, op 4 november 1897, treedt Octavie in het klooster bij de Zusters van de Heilige Augustinus in Harelbeke. Als zuster Marie brengt zij in dat klooster de rest van haar leven door. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt de kapel een trekpleister. Na het overlijden van Octavie in 1939 vervaagt de herinnering aan haar genezing. In 2016 kan de Lichterveldse Heemkundige Kring met de eigenaars een erfpachtovereenkomst afsluiten om het te restaureren en het voor de toekomst te bewaren.

Renovatie en recyclage

Tijdens de zoektocht naar de nodige centen klopt de kring aan bij Leader Midden-West-Vlaanderen, bij Cera en bij een handvol Lichterveldse bedrijven, verenigingen en privé-personen. Het verhoopte resultaat blijft niet uit zodat de werken in maart 2016 starten. De beuken aan de toegang krijgen een snoeibeurt. In mei kan de aannemer de dakpannen afnemen, de vermolmde kapconstructie verwijderen en de verzakte achtergevel afbreken. Daarna volgen een krimpvrije fundering onder de grot, de heropbouw van de achtergevel en van de zijmuren. Het kruis wordt gerenoveerd, de raampjes hersteld, gemenied en nieuw beglaasd. Er komen een nieuwe kap-constructie en boogvormige ribben . De vloer verhoogt, het plafond gepleisterd. De deuropening krijgt een dorpel, de deur wordt hersteld en geschilderd. Tegen Allerheiligen 2016 is de buitenzijde af: er is grint, een pad en een zitje. In 2017 volgt de afwerking van de binnenzijde met een Mariabeeld in de grot.

Op zaterdag 13 mei om 15u00 wordt de kapel opnieuw ingezegend. De kapel wordt nu onderhouden door vrijwilligers van de Heemkundige Kring en hopelijk wordt ze generaties lang in ere gehouden. Wie een euro wil spenderen voor onderhoud en instand-houding kan dit op kapelrekening BE21 7340 4202 9503.

Op naar Erfgoeddag!

Blogbericht door Benedict Wydooghe 12/04/2017

Alle info over Erfgoeddag in Lichtervelde lees je hier.

Erfgoeddag gaat door van 22 april tot 30 april. Wegens deze doorlopende tentoonstelling 'Kinderhandel' is het documentatiecentrum op donderdag 27 april gesloten.

AfficheDeNacht2017.jpg

Het bekendste Lichterveldse exportproduct

Blogbericht door Geert Missinne 13/03/2017

Gezien het thema van de Nacht van de geschiedenis dit jaar 'muziek' is, konden we er met het Davidsfonds en de Heemkring niet om heen en brengen we hulde aan het meest bekende muzikale exportproduct van onze gemeente: de diatonische accordeon. Het huis Callewaert produceerde tijdens de vorige eeuw een type accordeon dat omwille van de voortreffelijke kwaliteit heen snel een ruime verspreiding kende.

Johny Delaere treedt op!

Voor deze avond vroegen we een specialist ter zake om daar wat uitleg bij te geven. Patrick Janssens heeft in Scherpenheuvel een accordeon-atelier waarin hij alles wat met accordeons te maken heeft concentreert. Hij wordt dan ook als een autoriteit ter zake aanzien. Hij heeft een uiteenzetting over de werking van het instrument met ruime aandacht voor de Lichterveldse variant. Naast de voordracht zijn een zestig tal Lichterveldse accordeons te zien in een minitentoonstelling met ander materiaal dat verwijst naar de accordeonfabriek. Er is een demonstratie van een diatonische accordeon en na de voordracht is er een sfeervol optreden met Johny Delaere in de foyer.

Van Brussel tot Bagdad

Geven we nog mee dat het Davidsfonds op woensdag 29 maart de antropoloog en theoloog Jonas Slaats (Gent, 1980) uitnodigt. Slaats komt vertellen over de Islam en onze beeldvorming hierover. In zijn uiteenzetting gaat hij dieper in op vragen zoals: 'Is de Islam gewelddadig?' en 'Hoe zit de Islamitische gemeenschap ineen? Jonas Slaats is voormalig coördinator van het expertisecentrum 'Islamitische culturen in Vlaanderen' en auteur van de boeken 'Soefi's, Punkers en Poëten' en 'Een christen op reis door de islam.'

Kaarten voor de Nacht van de Geschiedenis zijn te verkrijgen in de bibliotheek of bij Geert Missinne via mail naar moc.liamg|ennissim.treeg#moc.liamg|ennissim.treeg of op 0478/288488. Ze kosten 8 euro voor leden van de Kring of voor leden van het Davidsfonds en 10 euro voor niet leden. Beide activiteiten gaan door in OC De Schouw, telkens om 20 uur.

PeterCassaet.jpeg

Een ongeziene collectie accordeons!

Blogbericht door Luc Haeghebaert 23/02/2017

De reacties op onze oproep, zoveel mogelijk diatonische accordeons van Eugène Callewaert te verzamelen, bleef niet uit. Ongeveer vijftig exemplaren doken op en zullen te zien zijn op De Nacht. Wij danken alle bruikleengevers: Peter Caset, Frans Vanzieleghem, Lieven Vanzieleghem, Eric Heytens-Vanzieleghem, Mietje Billiet, Johnny Delaere, Patrick Cornillie, Hedwig Maertens, Ria Pattyn en Elisabeth Demeulenaere en het gemeentebestuur. De Nacht van de Geschiedenis gaat door op dinsdag 21 maart en is een organisatie van de heemkring en Het Davidsfonds. Dit jaar is het thema muziek.

De heemkring garandeert dat de accordeons in goede handen zijn en verzekerd zijn. Op de foto is Peter Caset te zien met een deel van zijn Callewaertaccodeons en hersteller Jean-Louis Demasières. - Foto HLN & BCL

Erfgoeddag2017.jpg

Wie helpt accordeons en babyspullen verzamelen?

Blogbericht door Benedict Wydooghe 23/01/2017

Binnenkort staan twee activiteiten op het programma waarbij we uw hulp kunnen gebruiken. We zijn namelijk op zoek naar accordeons en babyspullen. Een vreemde combinatie voorwaar, hoor ik u denken.

Muziek op 21 maart

Eerst en vooral is er de Nacht van de Geschiedenis die op dinsdag 21 maart doorgaat. Dit jaar is het thema muziek. Veel willen en kunnen we er niet over vertellen - we moeten nog aan tafel met onze collega's van Het Davidsfonds - maar in elk geval doen we iets met de diatonische accordeons die Eugène Callewaert en zijn vader hier ooit zo succesvol maakten. De gemeente Lichtervelde bezit een mooie collectie van dergelijke toestellen en meermaals waren zij al te bekijken tijdens gelegenheidstentoonstellingen en in het gemeentehuis zelf. Voor de Nacht van de Geschiedenis wil de Heemkring de accordeons tentoonstellen die in privébezit zijn. Van sommige Lichterveldenaars weten we dat zij een Callewaert bezitten, maar mocht u niet op ons lijstje staan, wil u dan zo vriendelijk zijn om ons dit te laten weten? Wie zijn delicate kleinood liever niet uitleent voor deze avond, kan altijd onze fotograaf over de vloer vragen. Zo bouwen we een virtuele collectie uit.

Erfgoed op 23 april

Het thema van Erfgoeddag 2017 is 'zorg'. Erfgoeddag gaat dit jaar door op zondag 23 april en in Lichtervelde hebben we het over vroedkunde. De Heemkring werkt hiervoor samen met VIVES Brugge en Kortrijk, en het museum van de geneeskunde in Brakel. De tentoongestelde stukken variëren van fantooms en foeti in formol tot verse placenta’s. Speciaal voor deze expo bouwt de heemkring haar herenhuis om tot het kabinet van een vroedvrouw, een ‘historische belevingsruimte’ die je terugvoert naar vroeger. Vroedvrouwen van dienst zijn Marcella Debusschere en Gabriële Debaeke die onlangs overleed. We volgen beide vrouwen, te beginnen met hun studies eind jaren twintig, begin jaren dertig in Brugge, hun werkzaamheden in Lichtervelde tijdens het interbellum en tijdens de oorlog. Om de tentoonstelling vorm te geven zoeken we babyspullen uit de jaren dertig, veertig en vijftig: papflessen, doeken, doeken om uit te wassen :-), kinderspeelgoed, een wieg, kaartjes die de geboorte aankondigen, een kinderkoets, een oud ziekenhuisbed. Ook welkom zijn een lijst van huisartsen in Lichtervelde tussen 1930 en 1955, informatie over Lichterveldse vroedmeesters en muziekplaten uit de jaren dertig en verhalen over de kerkgang of het bevallen in die tijd.

De heemkring garandeert dat uw attributen in goede handen zijn, gedocumenteerd zullen worden en verzekerd zijn. Wie ons kan helpen aan materiaal, neemt contact op met eb.tenyks|treabehgeah.cul#eb.tenyks|treabehgeah.cul voor de accordeons of eb.seviv|ehgoodyw.tcideneb#eb.seviv|ehgoodyw.tcideneb voor de babyspullen.

WOIschilderijmarkt034.jpg

Frontparadijs 1917-2017

Blogbericht door Bart Cafmeyer, Luc Haeghebaert & Benedict Wydooghe 17/01/2017

Een tijd terug sloegen drie verenigingen de handen in elkaar om een multimediaal spektakel over de Eerste Wereldoorlog in Lichtervelde op poten te zetten. De heemkring en de cultuurverenigingen De Burgersgilde en De Zwaan werken samen een theaterfietstocht uit die de titel 'Het Frontparadijs' kreeg. Begin 2017 komen de werkzaamheden goed op dreef: het scenario is klaar, de acteurs popelen om te repeteren en de technische ploegen zijn bijna klaar. Via de blog 'Frontparadijs', willen we jullie op de hoogte houden van de werkzaamheden. Hou alvast het tweede of het derde weekend van september vrij. Onze theatermachine draait vanaf februari volle toeren. Mocht je nog zin hebben de ploeg te vervoegen, dan hebben wij nog altijd een aantal mensen nodig: technici, barmensen, gidsen, fietsbegeleiders… Ben je kandidaat? Mail gerust naar hetfrontparadijs.gmail.com.

1917 in de kijker?

De theaterfietstocht focust vooral op de jaren 1917 en 1918. 'Stop de waanzin' is een van de vele thema's die aan bod komen. De laatste oorlogsjaren in het hart van West-Vlaanderen zijn immer met bloed geschreven. ‘Het frontparadijs’ neemt je mee naar de treurige dorpsgeschiedenis als de Duitse soldaten vanuit Lichtervelde naar de derde Ieperslag vertrekken. Dagen later spoelen ze terug aan, op krukken en in berries, ze zijn stuk geschoten en verhakkeld. De oorlogsmoeheid slaat toe en de waanzin dient zich in duistere gedaanten aan. Moeders krijgen de daver op het lijf als ze in een zeldzame brief lezen wat hun zoon aan dat front meemaakt. In het kerkhospitaal tarten amputatiescènes de verbeelding. Burgers vragen zich af wie de vijand nu eigenlijk is: pinhelmen die een kind op de schoot nemen? Of zijn het de Fransen, die het dorp als gek bombarderen? Bordelen en officierencasino’s camoufleren de armoede waarin de bevolking verdrinkt. Vrouwen vergeten hun huwelijksplicht, jonge meisjes leidden een slecht leven en rollen de prostitutie in… tot een zekere Arthur Naeyaert opdaagt en een daad van verzet pleegt.

De tocht rijdt in een groep van maximaal veertig fietsers op zaterdagen 9 en 16 en zondagen 10 en 17 september 2017. Drinkpullen en vitessen aan de buis! Starten gebeurt op het Gildhofplein om 13.00, 13.25, 13.50, 14.15, 14.30, 14.55, 15.25 en om 15.50 uur. De afstand bedraagt ongeveer vijf kilometer, het tempo is haalbaar en de tocht duurt vier uur, pauze inbegrepen. Mindervaliden kunnen intekenen op een busrit.