Blognieuws Van 2018

Kerstvakantie

Blogbericht door Filip Van Devyvere 20/12/2018

Kerstwens-def_II.jpg

Wij zijn er even tussen uit…

Het documentatiecentrum is gesloten op donderdag 27 december.
We zijn terug open op donderdag 3 januari 2019.

Vanwege het ganse bestuur wensen wij u prettige feestdagen !

Kerstmarkt OC De Schouw

Blogbericht door Frans Vanzieleghem 15/12/2018

Kerstmarkt.jpg

Heemkundig kersthutje

Ook de Heemkundige kring is aanwezig op de jaarlijkse kerstmarkt te Lichtervelde. In ons gezellig kerststalletje verwennen we de bezoekers met Lichtervelds Blond en Piro aan vredevolle prijzen.
Komt u ons een bezoekje brengen ?

Praktische informatie

Wanneer
Vrijdag 21 december 2018 vanaf 17u.

Waar
OC De Schouw
Tweelindenstraat, 8810 Lichtervelde

Jazzcircuit'18: Rein De Vos Trio

Blogbericht door Dries Dekeersgieter 10/11/2018

reindevostrio.jpeg

Jazz en blues

Op 8 december brengt accordeonist Rein De Vos z’n vrienden mee naar Site Vancoillie in Lichtervelde.
Accordeon en Lichtervelde, dat is dan ook een perfecte match. In het café van de heemkundige kring brengen ze een mix van jazz en musette.

Inkom is gratis.

Praktische informatie

Wanneer
Zaterdag 8 december 2018 om 20:30

Waar
Site Vancoillie
Statiestraat 179, Lichtervelde

Lichtervelde OndersteBoven

Blogbericht door Dries Dekeersgieter 22/10/2018

lichtervelde-ondersteboven.png

Zon, geschiedenis en spelende kinderen

We kunnen het "Lichtervelde OndersteBoven" evenement op zondag 21 oktober zeker een succes noemen. Onder een stralende oktoberzon konden kinderen zich uitleven in tal van middeleeuwse spelen, dansen en ambachten.

Het mooie weer liet velen toe om de archeologische wandeling te maken doorheen Lichtervelde. Met onder meer een bezoek aan onze expositie in het gemeentehuis en de 3D tekeningen van de oude marktpomp en de brug over de Zwanebeek.

Bekijk hier de foto's.

Lichtervelde OndersteBoven

Blogbericht door Dries Dekeersgieter 25/09/2018

Lichtervelde-ondersteboven-Poster-A3_def.png

De bodem in Lichtervelde herbergt heel wat schatten, archeologische welteverstaan. Ze verstoppen zich doorgaans uit het zicht, maar af en toe komen ze bij werken aan het oppervlak. Dan duiken er archeologen op om ze te onderzoeken en met wat geluk leren ze ons iets bij over het verleden van onze gemeente. Val je nu uit de lucht? Hoog tijd om zelf op ontdekking te gaan!

De tentoonstelling

De afgelopen jaren zijn er heel veel interessante zaken aan het licht gekomen tijdens archeologisch onderzoek in Lichtervelde. Een selectie van deze vondsten kan je binnenkort gaan bewonderen in de foyer van het gemeentehuis. Grijp je kans en gun jezelf een blik! Niet alleen de vondsten uit de oude marktpomp, maar ook van de recente opgraving aan de Stegelstraat zal je er kunnen aanschouwen.

Bovendien ontdek je er ook wat luchtfoto’s ons kunnen vertellen over wat er zich onder de grond bevindt. Je gelooft je eigen ogen niet.

De lezingenavond - opening tentoonstelling

De opening van onze tentoonstelling gaat gepaard met een boeiende lezingenavond rond de archeologie en het verleden van Lichtervelde.

Programma

19u: Inleidend woord door Willem Hantson, Archeoloog en Erfgoedconsulent bij IOED RADAR.
19u15: Lezingen

  • Prof. Dr. Jean Bourgeois (Universiteit Gent): Archeologische luchtfotografie als revelator van een ondergronds verleden: grafheuvels uit de bronstijd in Lichtervelde.
  • Olivier Van Remoorter (BAAC Vlaanderen): Van proefsleuven tot opgravingen: Archeologisch onderzoek te Lichtervelde-Stegelstraat.
  • 20u15: Verhuis naar het gemeentehuis

20u30: Officiële opening tentoonstelling 'Lichtervelde OndersteBoven' door Ria Beeusaert-Pattyn, burgemeester van Lichtervelde en ondervoorzitter van Projectvereniging BIE.
20u45: Receptie aangeboden door gemeente Lichtervelde en mogelijkheid tot bezoek aan de tentoonstelling.

Het evenement

Op zondag 21 oktober staat Lichtervelde letterlijk ondersteboven. Het Middeleeuws Collectief bouwt een heus middeleeuws kampement op aan OC De Schouw. Je kan er zwaardvechters aan het werk zien, met pijl en boog leren schieten, je naam laten kalligraferen, ringsteken op een draaimolen, enz. Gegarandeerd kom je er ogen en tijd te kort.

Vanuit het kampement vertrekt er een wandeling door het centrum van Lichtervelde en ga je op zoek naar restanten uit het verleden. Sla vooral geen wegen over, want er zal onderweg vanalles te zien en te doen zijn. Uitblazen kan je opnieuw in het kampement tussen een natje en een droogje. Enthousiastelingen kunnen zich nog uitleven op een dansworkshop, luisteren naar middeleeuwse muziek of zich vergapen aan de vaardigheden van de meegekomen ambachtslui.

Het concert

In de voormiddag komt Duo Ultreya een uniek middeleeuws concert spelen op authentieke en gereconstrueerde instrumenten. Wees er gauw bij, want de plaatsen zijn beperkt en ontdek deze ‘Vergeten Snaren en Rare Fluiters’.

Praktische informatie

De tentoonstelling
Gemeentehuis van Lichtervelde.
06/10 – 03/11/2018 volgens openingsuren gemeentehuis.
Gratis toegang

De lezingenavond - opening tentoonstelling
Sint-Jacobus-de-Meerderekerk en gemeentehuis van Lichtervelde.
Vrijdag 05/10/2018 om 19u
Gratis toegang
Gelieve te reserveren tegen 04/10 via eb.radareib|ofni#eb.radareib|ofni of 051/26 87 49

Het evenement
OC De Schouw, Statiestraat 113, 8810 Lichtervelde
Zondag 21/10/2018 van 13u30 tot 17u30
Gratis toegang

Het concert
Site Van Coillie, Statiestraat 179, 8810 Lichtervelde
Zondag 21/10/2018 om 11u
Gratis toegang

Dit evenement is een organisatie van IOED RADAR i.s.m. Gemeente Lichtervelde, de Heemkundige Kring Karel Van de Poele en het Middeleeuws Collectief. Met steun van Erfgoedcel TERF en Vlaanderen.

Lichtervelde: Gemeenteraadsverkiezingen 1830-2000

Blogbericht door Luc Haeghebaert 22/09/2018

vermeeschdochy218.jpg

Heemkundige kring Karel Van de Poele i.s.m. het gemeentearchief met steun van TERF.

Tentoonstelling

Kiespamfletten, affiches, foto's… afkomstig uit privéverzamelingen en het gemeentearchief tonen je de grote evolutie van deze verkiezingen.

Van een select clubje kiezers in het begin tot het algemeen meervoudig kiesrecht in 1896 en het algemeen enkelvoudig stemrecht in 1919, echter beperkt tot mannen vanaf 21 jaar.

In 1946 werd het stemrecht voor vrouwen algemeen en kreeg Lichtervelde als één van de eerste gemeenten zelfs een vrouwelijke burgemeester. In 1970 werd de kiesleeftijd verlaagd naar 18 jaar.

Voor deze vernieuwde tentoonstelling zijn er twaalf panelen gewijd aan de verkiezingen van 1946 tot 2000.

Praktische informatie

Nog tot en met zondag 23 september 2018 in het gemeentehuis van Lichtervelde.

Zomervakantie

Blogbericht door Filip Van Devyvere 02/07/2018

zomer-vakantie-achtergrond-2013-met-zee-strand-kokosnoot-slipper-en-zonnebril%5B1%5D.jpg

Wij zijn er even tussen uit…

Het documentatiecentrum is gesloten op 19 juli en 26 juli.
We zijn terug open op donderdag 2 augustus.

Oldtimertreffen 'Westhoekpioniers' op site Vancoillie

Blogbericht door Dries Dekeersgieter 20/05/2018

westhoekpioniers-site.jpg
westhoekpioniers-site2.jpg

Op zondag 3 juni is de heemkring opnieuw gastheer voor het voorjaarstreffen van de 'Westhoekpioniers' uit Haringe, een van de oudste verenigingen in Vlaanderen die bezitters van een old-timer-auto groepeert. Alleen auto's van voor 1965 rijden mee.

Prestigieuze automerken

Momenteel zijn er reeds een 20-tal inschrijvingen. Enkele bezitters van een wagen van een prestigieus automerk zoals Packard, Jaguar of Chevrolet meldden zich reeds aan. De deelnemers komen samen in 'De Nieuwen Trolley', het lokaal in de Statiestraat te Lichtervelde.

Lichterveldse Kapelroute

In de voormiddag staan twee items op het programma: eerst een herhaalde kennismaking tussen de heemkring en de Westhoekpioniers en daarna een verkenning van de landelijke omgeving rond Lichtervelde. Hiervoor volgen de deelnemers vooral de Lichterveldse Kapelroute. In de namiddag maken ze een tweede rondrit in een ruimer gebied met uitlopers tot in het Tieltse.

Old-timers op site Vancoillie

Tijdens de lunch (12u00-14u00) en na de terugkeer, gepland vanaf 18u00 zijn de old-timers te bewonderen in de omgeving van het lokaal. De Nieuwen Trolley is daarmee de plaats van afspraak voor liefhebbers van blinkend chroom, glanzend koetswerk en vooroorlogse automechaniek.

Gebedsmoment aan Vanwalleghems kapel op 16 mei 2018

Blogbericht door Johan De Smet 18/05/2018

Gebedsmoment-kasteelkapel.jpg

Een hartverwarmend gebedsmoment aan Vanwalleghems kapel

Spijts de gure noordoostenwind kwamen op deze herfstachtige mei-avond een 25-tal mensen samen aan Vanwalleghems kapel. Sommigen gingen schuilen in de kapel, maar de meesten bleven buiten staan.

Onder leiding van de Lichterveldse pastoor E.H. Marc Vantyghem werd een half uurtje ingetogen gebeden en gezongen.
Beslist een hartverwarmend gebedsmoment.

Offerblokdieven aan het werk in de Kasteelkapel

Blogbericht door Filip Van Devyvere 16/05/2018

DSC_0232.jpg

Op zondagavond 13 mei 2018 werd vastgesteld dat het offerblokje in de Kasteelkapel aan de Zwevezelestraat andermaal opengebroken werd.

Dit is de derde inbraak en plundering van de offerblok. Net als bij de vorige inbraken kan de buit niet meer dan een paar euro’s geweest zijn: de tegenwaarde van de kaarsen die er geofferd worden.

De kapel ligt aan de toegang naar de hoeve Caset, langs een doodlopende arm van de Zwevezelestraat waar geen doorgaand verkeer is. De Heemkundige Kring kocht de kapel aan in 1991 en kon ze toen renoveren met de steun van de Koning Boudewijnstichting en van een aantal Lichterveldse instanties en privé-personen. Sedertdien worden het gebouw en de omgeving door enkele vrijwilligers van de kring netjes onderhouden en is de kapel een ijkpunt geworden op de Lichterveldse Kapelroute.

Aan de politie is aangifte gedaan van diefstal met beschadiging van eigendom. Wie inlichtingen heeft die de politie op het spoor van de dader(s) kunnen zetten, kan daarmee terecht op telefoonnummer 051/428465.
Discretie is verzekerd.

Lichtervelde: Gemeenteraadsverkiezingen 1830-2000

Blogbericht door Guido Depuydt 14/04/2018

vermeeschdochy218.jpg

Heemkundige kring Karel Van de Poele i.s.m. het gemeentearchief met steun van TERF.

Tentoonstelling

Kiespamfletten, affiches, foto's… afkomstig uit privéverzamelingen en het gemeentearchief tonen je de grote evolutie van deze verkiezingen.

Van een select clubje kiezers in het begin tot het algemeen meervoudig kiesrecht in 1896 en het algemeen enkelvoudig stemrecht in 1919, echter beperkt tot mannen vanaf 21 jaar.

In 1946 werd het stemrecht voor vrouwen algemeen en kreeg Lichtervelde als één van de eerste gemeenten zelfs een vrouwelijke burgemeester. In 1970 werd de kiesleeftijd verlaagd naar 18 jaar.

De Grote Verkiezingsquiz

Op de tentoonstelling kan je deelnemen aan de grote verkiezingsquiz. Beantwoord enkele vragen omtrent de tentoonstelling op een deelnemersformulier en maak kans op een mooie prijs !

Praktische informatie

Wanneer
Zondag 22 april 2018 doorlopend open van 10 tot 18 uur.
Donderdag 26 april van 14 tot 16u30.
Bezoek tussendoor op aanvraag mogelijk via 051 72 46 76 of heemkringlichtervelde@skynet.be

Waar
Site Vancoillie
Statiestraat 179, Lichtervelde

Oproep: cichorei-erfgoed gezocht !

Blogbericht door Filip Van Devyvere 13/04/2018

asteman.jpg

Met de actie 'Zot van erfgoed' koos Lichtervelde voor de cichoreiteelt als typisch lokaal erfgoed dat ook de basis vormde voor de seizoenarbeid in Noord-Frankrijk.

Informatie gezocht

Heeft u nog foto's, documenten of ander materiaal erover in bezit ?
Bezorg het ons via heemkringlichtervelde@skynet.be of laat het inscannen of kopiëren op Erfgoeddag 22 april in het lokaal van de heemkundige kring in de Statiestraat.

In de loop van volgend jaar wordt er een mooie tentoonstelling over georganiseerd.

Nacht van de Geschiedenis: De Beatrijslegende

Blogbericht door Geert Missinne 13/03/2018

Beatrijs-Frank-Cools.jpg
religie.jpg

Een herwerking van de middeleeuwse Beatrijs-legende door Frank Cools.

Lichterveldse parochiekerk

In de Lichterveldse parochiekerk brengt Frank Cools, in het kader van de Nacht van de Geschiedenis, een herwerking van de middeleeuwse Beatrijs-legende. Mensen van de Heemkundige kring geven uitleg bij de geschiedenis van de kerk.

Kaarten

Kaarten te verkrijgen bij de bestuursleden van Davidsfonds en Heemkundige Kring Lichtervelde en in de Openbare Bibliotheek.
De prijs voor één kaart bedraagt 10 euro.
Bent u lid van één van de bovenstaande verenigingen, dan betaalt u 8 euro voor één kaart.

Praktische informatie

Wanneer
Woensdag 21 maart 2018 van 20 tot 23 uur

Waar
Parochiekerk St Jacobus
Markt, 8810 Lichtervelde

Organisatie
Davidsfonds Lichtervelde [Mandelstreek] i.s.m. Heemkundige Kring Karel van de Poele

Het Frontparadijs wint prestigieuze Vlamo-Award

Blogbericht door Luc Haeghebaert 13/03/2018

Wij zijn bijzonder verheugd jullie te mogen melden dat Het Frontparadijs de prestigieuze Vlamo-Award binnen gehaald heeft.

Deze award wordt uitgereikt aan een project van een muziekvereniging dat er in geslaagd is een bijzondere indruk te laten op de onmiddellijke leefomgeving. Het feit dat Het Frontparadijs er in geslaagd is om veertig verenigingen te mobiliseren met in totaal zo'n driehonderd medewerkers gaf de doorslag om de award uit te reiken aan ons project. De hoogstaande kwaliteit speelde natuurlijk ook een rol en er was ook lof voor onze aandacht voor de vreemdelingenproblematiek.

Daarnaast wist de jury het ook te appreciëren dat er rekening gehouden werd met tips die gegeven werden in het voorbereidend gesprek. Het project werd gezamenlijk ingediend door de Koninklijke Harmonie De Burgergilde en de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia De Zwaan, maar geldt natuurlijk voor gans het project.

Aan de Vlamo-award is een geldprijs verbonden van 4.000 euro die dus er mee toe zal bijdragen dat we nu zonder problemen uit de onkosten geraken.

Vlamo is de de overkoepelende vereniging van muziekverenigingen in Vlaanderen (Vlaamse Muziekorganisatie) met zetel in Gent.

Beelden: De Filmbende
Compilatie: Sander Haeghebaert