Blognieuws Van 2021

Documentatiecentrum tot nader bericht gesloten

Blogbericht door Filip Van Devyvere 11/11/2021

DSC_1137.jpg

De snelle opmars van het Corona-virus is ook voor ons zorgwekkend.

Daarom is het DOCUMENTATIECENTRUM tot nader bericht GESLOTEN.

Ook het maandelijks LEDENCAFE blijft voorlopig gesloten (behalve voor afhaling van het Fotoboek op 14 november).

Met dank voor uw begrip.

Lichtervelde Vroeger was het anders

Blogbericht door Luc Haeghebaert 11/11/2021

Aan alle voorintekenaars op het fotoboek "Lichtervelde Vroeger was het anders":

We voorzien een tweede afhaalmoment op zondag 14 november van 10u00 tot 12u00 in ons lokaal De Nieuwen Trolley Statiestraat 177 Lichtervelde.

We vragen dat iedereen zich aan de geldende Corona-maatregelen houdt.

Afgelast: 10 jaar archeologie in en rond Lichtervelde

Blogbericht door Dries Dekeersgieter 05/11/2021

De lezing over 10 jaar archeologie in en rond Lichtervelde die voorzien was op zaterdag 6 november kan helaas NIET DOORGAAN wegens een positieve Corona-test van de spreker.
We verwittigen alle gegadigden zodra er een nieuwe datum bepaald is.
Met ons excuus voor deze ongelukkige samenloop van omstandigheden en onze beste wensen voor een spoedig herstel van onze spreker.

Documentatiecentrum uitzonderlijk gesloten

Blogbericht door Filip Van Devyvere 03/11/2021

DSC_1137.jpg

Ons documentatiecentrum is gesloten op 11 november 2021. De week erna zijn we terug open zoals gewoonlijk.

Wie heeft ingetekend op het boek LICHTERVELDE VROEGER WAS HET ANDERS kan het boek afhalen op ZONDAG 07/11 en ZONDAG 14/11 telkens van 10u tot 12u in ons lokaal.

Heemkundig café

Blogbericht door Filip Van Devyvere 11/09/2021

DSC_1137.jpg

Heropening

Ons maandelijks heemkundig café is vanaf september opnieuw open voor leden en sympathisanten.

De eerste dag waar we jullie opnieuw verwelkomen is ZONDAG 12 SEPTEMBER van 10u00 tot 12u00.

Lichtervelde Schouwt

Blogbericht door Luc Haeghebaert 02/09/2021

Vroeger was het anders

Onze heemkundige kring is opnieuw aanwezig op het tweejaarlijks evenement ‘Lichtervelde Schouwt’ waar iedere Lichterveldenaar die zijn kunstzinnig talent wil etaleren welkom is. Onze kring bevindt zich in de categorie schrijvers aangezien we ieder jaar een jaarboek op de markt brengen en
af en toe een gelegenheidspublicatie. Aan de balie van De Schouw zal er weer een stand te zien zijn met onze publicaties.

Dit jaar is er bijzonder aandacht voor het fotoboek ‘Lichtervelde: vroeger was het anders’. Dit boek is van de hand van fotograaf Durand Van Colen. De teksten worden verzorgd door Luc Haeghebaert van de heemkundige kring. Er kan nog altijd ingetekend worden op het boek door overschrijving van 22 euro op BE52 8508 1296 7809 van Durand Van Colen.

Het is uiteindelijk een boek geworden van 144 bladzijden met 65 duofoto’s. De officiële voorstelling van de publicatie is op zondag 31 oktober.

Amand Goddyn

We zijn ook nog op een andere plaats aanwezig. Onlangs kregen we van de familie Gysels een aantal schilderijen cadeau van de kunstschilder Amand Goddyn. Graag exposeren we een aantal van die schilderijen in De Ploeg met wat bijkomende uitleg over zijn leven en werk. Kom gerust eens langs in het Dienstencentrum De Ploeg in de Statiestraat 80. De expositie blijft daarna nog enkele weken te bezichtigen.

Lichtervelde: vroeger was het anders

Blogbericht door Luc Haeghebaert 16/08/2021

Omdat zoveel mensen zo enthousiast reageerden op de facebookposts van Durand Van Colen waarbij oude foto's vergeleken werden met de huidige toestand en omdat er verschillende keren voorgesteld werd om dit in een boek te publiceren, hebben Durand en de heemkundige kring de handen in elkaar geslagen. Het boek komt er dus.

Uiteindelijk werden 65 foto's weerhouden waarvan de meeste nog niet gepubliceerd werden. Er komen dus 130 foto's in het boek aangezien er van ieder beeld een oud en een hedendaags zicht te zien is. Luc Haeghebaert van de heemkundige kring zorgt voor het nodige commentaar. Iedere Lichterveldenaar zal in de loop van augustus een flyer in zijn bus vinden met de nodige informatie om het boek te bestellen. Er kan vooringetekend worden tot 15 september aan de prijs van 20 euro en dit door overschrijving op het rekeningnummer BE52 8508 1296 7809 op naam van Durand Van Colen. Het aantal voorintekeningen zal uiteindelijk de oplage bepalen. Mogen we dan zeker vragen om voorin te tekenen als u interesse hebt in het boek? Na de voorintekenperiode wordt de prijs 22 euro. Voor mensen die wensen dat het boek opgestuurd wordt, vragen we een extra bijdrage van 7 euro voor de portkosten. Indien u nog meer info wil dan kunt u altijd bellen naar 0476/470435, het nummer van Durand of mailen naar moc.liamg|edlevrethcilkeobotof#moc.liamg|edlevrethcilkeobotof. De publicatie van het boek is voorzien op 31 oktober.

In de aanbieding

Blogbericht door Luc Haeghebaert 27/02/2021

Unieke kans voor wielerliefhebbers!

Tot 13 maart kan u bieden op het boek "Smetje van Lichtervelde", gesigneerd door Gilbert Desmet.
Bieden kan vanaf € 25.

Meer info op de 2dehands.be pagina.

Fotojaarboek 2019-2020 van de perskring is klaar!

Blogbericht door Luc Haeghebaert 12/02/2021

Het fotojaarboek met de actualiteit van september 2019 tot en met augustus 2020 waarvan de publicatie door allerlei omstandigheden moest uitgesteld worden, is klaar!

De meeste foto’s zijn van de hand van Kurt Desplenter maar toch hebben een aantal andere fotografen voor foto’s gezorgd die Corona gelinkt zijn.
De leden die betaald hebben, zullen het door onze bestuursleden thuis bezorgd worden.

Wie nog niet betaalde en een los exemplaar wil kopen, kan dit door 17,50 euro over te schrijven op BE47 0682 0755 6280 van de heemkundige kring. (eventueel 3,55 euro portkosten).
Of u kan het boek bestellen via lichterveldekooptlokaal.be met afhaling in het buurtpunt.

Ook in de krantenwinkel ’t Hoekske zijn losse exemplaren te koop.

Fotoboek perskring

Blogbericht door Luc Haeghebaert 17/01/2021

Door onvoorziene omstandigheden wordt het fotoboek van de perskring later uitgebracht dan jaarlijkse gewoonte.

Wij brengen u op de hoogte wanneer de afhaling zal doorgaan.

Jaarboek publicaties zoeken

Blogbericht door Dries Dekeersgieter 04/01/2021

Met 36 jaarboek edities heeft onze heemkring een grote schat aan heemkundige informatie opgebouwd. Om het makkelijker te maken relevante publicaties terug te vinden, bieden wij u een handige online tool aan.
Via onze eigen zoekmachine kan u publicaties zoeken op titel, auteur of jaargang.

Naar de zoekmachine.