Erfgoeddag

Kinderhandel! Over kinderen kopen en verkopen

GRATIS - Geen ticket nodig -

Wegens de doorlopende tentoonstelling 'Kinderhandel' is het documentatiecentrum deze week gesloten

Waar en hoe een kind geboren wordt, is als een spiegel van de maatschappij. Je verdere leven lijkt helemaal uitgestippeld door die paar vierkante meter waar je moeder je op de wereld zet. In de baarmoeder is er geen ruimte voor uiterlijk vertoon. Arm, rijk, zwart, blank, gelovige of ongelovig… ieder kind begint met dezelfde eerste schreeuw. Dat moment duurt niet langer dan een fractie van een seconde. Nadien zijn we allemaal anders. De eerste aanraking, de eerste wikkelband die je om je heen krijgt is tekenend voor de rest van je bestaan.” Lieve Blancquaert

Vroedkunde.jpg

Proficiat met uw zwangerschap! Voor deze expo bouwde heemkring Lichtervelde haar herenhuis om tot een vroedvrouwenkabinet. Verloskunde blijkt een huis met vele kamers dat je naar een tijd brengt van thuisbevallingen en fietsende vroedvrouwen. Vroedvrouwen van dienst zijn Gabriële Debaeke (°1912-+2012) en Marcella Debusschere (°1916-+2001). Je volgt hen doorheen hun studies begin jaren dertig en in hun praktijk. In het oude huis wandel je langs een kantoor waar de kraam- en de vroedvrouw voorbereidingen treffen, langs een keukentafel waarop net iemand beviel. Een boreling krijst, de placenta is nog tastbaar. Centraal staat het voelen, het zintuig bij uitstek van de vroedvrouw. Hoe ligt een kind in de buik? Hoe voelt de opening?

Belevingsruimte

Deze expo brengt weinig gezien materiaal samen: verlostangen, medicatie, verzorging, wiegjes op wielen, foetussen op formol, een fantoom… In de gang liggen twee fietsen tegen de muur, klaar voor een noodgeval. Hun lichtpot is in opvolging van het oorlogsvoorschrift afgedekt, zodat vijandige vliegtuigen de nachtelijke fietser niet opmerken. Na de oorlog verandert het vroedvrouwenberoep radicaal. De fietsen worden vervangen door een Renault Dauphine, die gaat sneller en brengt de kraamvrouwen naar een materniteit. De vroedvrouw komt onder het gezag van een mannelijke gynaecoloog. Of dat een goede zaak is voor de kraamvrouw, laten we in het midden. Eén ding is zeker: wie tijdens Erfgoeddag site Vancoillie binnenloopt, wordt naar een vooroorlogs en vrouwelijk Lichtervelde gekatapulteerd. De bezoekers van dit project wens ik een ongewone beleving toe, iets tussen verbazing en nostalgie.

In Lichtervelde duurt Erfgoeddag 9 dagen

• Zaterdagen 22 & 29 april
• Zondagen 23 & 30 april
• Telkens van 10.00 tot 17.30 uur.
• Tijdens de week (24 tot 28 april) rondleidingen op aanvraag. Reserveren op 051/724013.

En wie er niet genoeg van krijgt, aan de expo is een wandeling in Brugge verbonden. Gaby en Marcella volgden hun tweejarige opleiding tot vroedvrouw in Brugge. Hun studentenleven was zo fascinerend dat we er een wandeling over maakten. Je kan ze hier downloaden.

Organisatie

De tentoonstelling Kinderhandel is een samenwerkingsproject tussen de Heemkundige Kring Karel Van de Poele Lichtervelde, Vroedkunde VIVES, Sociaal Werk VIVES, TERF & FARO en de plezante medewerking van Wielermuseum Roeselare en het Geneeskundemuseum in Brakel en de Geschiedkundige- en heemkring Triverius.

De heemkring dankt de vele informatie- en bruikleengevers: zuster en vroedvrouw Aleidis Bracke (Sint-Jan, Brugge), Dr. Michel Deruyttere (Montanus), Jef Dhondt (Brugge), Brigitte Vrielynck (wandelgids Barmhartig Brugge), Christian Vandermersch (Kortrijk), journaliste Mieke De Jaegher, bibliothecaris Hilde Verhaeghe, Dries De Zaeytijd (Wielermuseum Roeselare), Ludwig De Temmerman & Dr. Lieven Bauwens (Geneeskundemuseum Brakel), Nordin De Cock, Kenzy de Rammelaere en Filip Garsbeke, Inge Versyck (Vives Kortrijk), Petra Injon (Vives Brugge), Maarten Wydooghe, Erik en Roos Dick-Decorte en de betrokken families van Gabriëlle Debaeke en Marcella Debusschere.


Triverius.jpg
WieMu%2BRoeselare-Logo_RGB.png
vives.jpg
Faro.jpg
LichterveldelogoQ300dpi-cmyk.jpg