Het Frontparadijs blogt!
frontparadijsgroot%281%29.png

‘Het frontparadijs’ is een fietstocht naar 1917-1918. De sage begint bij de Duitse opmars naar Ieper. Als diezelfde troepen verhakkeld terugkomen, slaat waanzin toe. Bordelen en casino’s camoufleren de armoede… tot een zekere Arthur Naeyaert een verzetsdaad pleegt. Volg onze voorbereidingen op deze blog en hier. Kaarten vind je in de bieb van Lichtervelde. Klik hier om de laatste kaarten te reserveren.Honderd jaar geleden begon Ieper III

Duits verhaal blijft onderbelicht

Blogbericht door Benedict Wydooghe 15/08/2017

Het was ruim in de media: de Britse herdenkingen naar aanleiding van de derde slag bij Ieper, bekend als de slag om Passendale. De Engelsen spreken over 'Passion-dale', het dal van het lijden. Hun zoveelste poging om het vastgelopen front te doorbreken, liep na honderd dagen - in november 1917 - acht kilometer verder vast in bloedige modder. De Britten verloren 245.000 mannen. De data van theaterfietstocht zijn niet toevallig: alles gebeurt honderd jaar na het hoogtepunt van deze ramp. Voor deze gelegenheid krijgt de toeschouwer geen Brits, maar een Duits verhaal te horen.

Soldaat Zöberlein

Merkwaardig genoeg is er over deze slag weinig geschreven en vooral de Duitse kant blijft onderbelicht. Ook zij verloren 215.000 manschappen in het 'dal van het lijden'. Van die Duitsers passeerden er velen door Lichtervelde. Ze keerden kreupel en gehandicapt terug en werden verzorgd in het kerkhospitaal. Uitzonderlijk zijn de teksten van soldaat Hans Zöberlein. De dagen voor dit inferno verbleef Zöberlein in Lichtervelde. Het Frontparadijs reconstrueert van zijn belevenissen in Lichtervelde en geeft Zöberlein zo zijn stem terug. Kort na zijn Lichtervelds verblijf maakt Zöberlein de gevechten bij Houthulst mee. ‘Geen nacht is als deze’ schrijft hij in de nacht van 15 op 16 augustus 1917. ‘Kruitdampen smelten tot een golvend meer van gas. Daarin verdrinken we.’ In 1931 verscheen zijn roman en een verfilming kwam er in 1934. Het boek kende een monsteroplage van circa 800.000 exemplaren. De film kreeg de titel Stosstrupp 1917 en is in wezen een oorlogs-aanklacht. Na de oorlog werd Zöberlein fan van de nazi-ideologie en na de Tweede Wereldoorlog is hij drie keer ter dood veroordeeld. Hij overleed op 13 februari 1964 in Munchen.


In de Angelsaksische literatuur verschijnt natuurlijk wel veel over dit inferno. Het contrast met de schaarse Duitse publicaties is zo groot, dat er moeilijk gesproken kan worden van een historische evenwichtigsoefening. Een puike Nederlandstalige inleiding op de slag om Passendaele is het boek Passchendaele1917 van onder meer Franky Bostyn, Kristof Blieck en Jan Van der Fraenen. Het verscheen in 2007 bij Roularta Books. Bij deze ook bedankt aan onze vrienden van de Kunstpoort en Lotto om ons project wind in de zeilen te geven.


Origineel recept Duitse maaltijdsoep gevonden!

Proef of maak het zelf

Blogbericht door Benedict Wydooghe 18/07/2017

20170718_103659.jpg

Dag Els,

Bedankt en tof dat je wil meewerken aan 'Het Frontparadijs'!

Nik en Kathy Castelijn vonden in 2008 een oud en authentiek recept van een Duitse maaltijd, zoals mensen het zich herinneren in onze streek. Duitse soldaten aten deze maaltijd met plezier in de periode 1914-1918. Tijdens 'Het Frontparadijs' krijgen de toeschouwers dit gerecht geserveerd dank zij jullie steun en werkkracht. Dat het Lichterveldse OCMW dit allemaal bereidt, is ongelofelijk. Hieronder beschrijf ik het recept zodat wie zelf de keuken wil induiken, dat ook kan.
Het recept lijkt bijna op hutsepot. Het is alleen wat is wat vloeibaarder en telt veel minder ingrediënten. In 2008 - tijdens de theaterwandeling 'Zacht en eervol' - hebben Kathy en Nick dit klaargemaakt met een overdonderend succes. Vraag hen gerust eens hoe het ging. De porties waren zo weg…

De verhoudingen zijn de volgende:
- 2 grote ajuinen (500 gram)
- 4 prei stengels (1 kilo)
- 5 geweekte tassen linzen en bonen (400 gram)
- 5 aardappelen (800 gram)
- spek (volgens de beschikbaarheid in tijden van crisis)
- rookworst (idem)
- vlees/groentebouillon in 1 liter (of wat meer) water

De bonen en de linzen weken we de avond op voorhand. Ze zwellen en verdubbelen van volume. Bouillonblokjes? Ik gebruikte één vlees, één kip en één groente. De rookworst en het spek liet ik in de grillpan erg snel bakken. Pan zeer warm, dan pas het vlees erin. De aardappelen zijn in kleine blokjes gesneden, net zoals de prei en de ajuin. Aanstoven in boter en daarna water toevoegen.


Succes ermee en smakelijk alvast. De foto's en de werkwijze zijn hier te bekijken.


Campagnebeeld.jpg

Voorverkoop gestart

Reeds helft kaarten verkocht

Blogbericht door Luc Haeghebaert 22/05/2017

We mogen spreken van een succes. De voorverkoop van de kaarten doet het goed. Er zijn in een week tijd 744 kaarten van de 1240 aan de man gebracht of gereserveerd. Op twee dagen is de kaap 200 deelnemers overschreden. Overal zitten we al ruim boven de helft. De eerste zaterdag zijn er meer dan 127 kaarten weg, de eerste zondag 168, de tweede zaterdag 160 en de laatste zondag 175. Er zijn een vijftal wandelingen zo goed als uitverkocht en zes keer is een luchtdoop "gaan vliegen". We hebben nog drie maanden en de reclamecampagne is pas begonnen. Er volgt een affiche, er komt een flyer en een logo om te gebruiken in de correspondentie. Benedict was zondagvoormiddag te gast bij Radio Kompas in Diksmuide. Wie het interview mistte, kan het hier vanaf 1 uur 41 minuten en 40 seconden herbeluisteren. Wie kaarten wil kan in dit document nagaan waar er plaatsen zijn. Het document is wekelijks geüpdated.


Wie de affiche of flyers wil, geeft een seintje aan eb.tenyks|treabehgeah.cul#eb.tenyks|treabehgeah.cul. Wie de folder digitaal wil, kan ze met deze link downloaden.


Het Frontparadijs voor avonturiers

Maak een luchtdoop boven Lichtervelde

Blogbericht door Luc Haeghebaert & Benedict Wydooghe 19/05/2017

Voor wie zoekt naar nog meer avontuur tijdens Het Frontparadijs, is er een mooie aanbieding. Tijdens de productie vliegen drie tweedekkers boven Lichtervelde. Ze terroriseren de bevolking zoals ze dat tijdens de Eerste Wereldoorlog ook deden. Elke dag zijn er zes vluchten in ouderwetse tweedekkers. De vlucht duurt een uur, vertrekkende vanuit Wevelgem of uit Ursel. De kostprijs voor een vlucht is 200 euro. Sportieve kleding is wenselijk met een extra laagje omdat het boven op 300 meter ongeveer 2 graden kouder is. Bij het stuntvliegen ga je 1000 meter hoog, daar is het 6 graden kouder. Tijdens de acro stroomt je bloed goed en krijg je snel terug warm. Draag geen loshangende sjaal of sweater met kap, want dit belemmert het zicht van de piloot. Als passagier zit je voor de piloot. Reserveer je zitplaats in de tweedekker bij eb.seviv|ehgoodyw.tcideneb#eb.seviv|ehgoodyw.tcideneb en schrijf het bedrag over op de rekening van het Frontparadijs: BE10 0882 6715 8304.

Een voorproefje?


In 1917 was de gemiddelde levensverwachting van een pas opgeleide vliegenier hooguit twee weken. Wie na bovenstaand voorproefje de luchtdoop liever virtueel beleeft, kijkt op hier op Youtube. Meer informatie en vlieginstructies over Aerobatic Flights met Feel The Syky vind je op hun website www.feelthesky.be.


IMG_7985.JPG

Kaartenverkoop start zaterdag

Wees er snel bij

Blogbericht door Luc Haeghebaert & Benedict Wydooghe 16/05/2017

Afgelopen maandag trok de provincie West-Vlaanderen 'GoneWest 2017' op gang. Het is de vierde editie van Gone West die de Eerste Wereldoorlog zal herdenken met de ondertitel 'Reflections on the Great War'. De brochure die de bijna ontelbare activiteiten voorstelt, mag er zijn. Niettemin is die bijna te proper en te plezant om naar de oorlogswaanzin te verwijzen. Je kan ze hier bekijken of downloaden. Ook onze cultuurfietstocht is in de brochure opgenomen. Vandaag was het onze beurt om ons project met een persconferentie aan te kondigen. Dat deden we in de charmante hoeve 'Het Kwakkelhof' van Björn Goutry, een van de locaties die de fietsers zullen aandoen. De reporters van Knack Weekend, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws schreven er hun pennen leeg.

Boksneuze

Na de persconferentie brengen we alles in gereedheid voor de kaartenverkoop. Die start nu zaterdag in het stationscafé De Boksneuze. Vanaf 9 uur gaan de deuren open. Om 14 uur sluiten de loketten en daarna zijn er enkel kaarten (als er nog over zijn) te koop in de bibliotheek van Lichtervelde. We denken dat de vraag naar kaarten het aanbod zal overtreffen, er zijn immers slechts 1250 kaarten ter beschikking voor de vier dagen. Wees er snel bij, dat is de boodschap.


Cultuurfietstocht op zaterdagen 9 en 16 en zondagen 10 en 17 september 2017. Starten op het Gildhofplein om 12.30, 12.55, 13.20, 13.45, 14.10, 14.35, 15.00, 15.25. De tocht om 15.25 is de bustour voor wie moeilijk fietst. Kaarten enkel in voorverkoop. Ze kosten 25 euro (een maaltijd, hapjes en drankjes inbegrepen). Gelieve ze contant te betalen. De voorverkoop gaat eenmalig door in Café De Boksneuze, Statieplaats 3 op zaterdag 20 mei 2017 van 9 tot 14 uur. De overgebleven kaarten zijn in de bibliotheek van Lichtervelde te vinden.


kerkmetroodkruis.jpg

Frontparadijs 1917: keer honderd jaar terug in de tijd

Blogbericht door Bart Cafmeyer, Luc Haeghebaert & Benedict Wydooghe 17/01/2017

Een tijd terug sloegen drie verenigingen de handen in elkaar om een multimediaal spektakel over de Eerste Wereldoorlog in Lichtervelde op poten te zetten. De heemkring en de cultuurverenigingen De Burgersgilde en De Zwaan werken samen een theaterfietstocht uit die de titel 'Het Frontparadijs' kreeg. Begin 2017 komen de werkzaamheden goed op dreef: het scenario is klaar, de acteurs popelen om te repeteren en de technische ploegen zijn bijna klaar. Via deze blog willen we jullie op de hoogte houden van de werkzaamheden. Hou alvast het tweede of het derde weekend van september vrij.

Onze theatermachine draait vanaf februari volle toeren. Mocht je nog zin hebben de ploeg te vervoegen, dan hebben wij nog altijd een aantal mensen nodig: technici, barmensen, gidsen, fietsbegeleiders… Ben je kandidaat? Mail gerust naar hetfrontparadijs.gmail.com.

1917 in de kijker?

De theaterfietstocht focust vooral op de jaren 1917 en 1918. 'Stop de waanzin' is een van de vele thema's die aan bod komen. De laatste oorlogsjaren in het hart van West-Vlaanderen zijn immer met bloed geschreven. ‘Het frontparadijs’ neemt je mee naar de treurige dorpsgeschiedenis als de Duitse soldaten vanuit Lichtervelde naar de derde Ieperslag vertrekken. Dagen later spoelen ze terug aan, op krukken en in berries, ze zijn stuk geschoten en verhakkeld. De oorlogsmoeheid slaat toe en de waanzin dient zich in duistere gedaanten aan. Moeders krijgen de daver op het lijf als ze in een zeldzame brief lezen wat hun zoon aan dat front meemaakt. In het kerkhospitaal tarten amputatiescènes de verbeelding. Burgers vragen zich af wie de vijand nu eigenlijk is: pinhelmen die een kind op de schoot nemen? Of zijn het de Fransen, die het dorp als gek bombarderen? Bordelen en officierencasino’s camoufleren de armoede waarin de bevolking verdrinkt. Vrouwen vergeten hun huwelijksplicht, jonge meisjes leiden een slecht leven en rollen de prostitutie in… tot een zekere Arthur Naeyaert opdaagt en een daad van verzet pleegt.


De tocht rijd je in een groep van maximaal veertig fietsers op zaterdagen 9 en 16 en zondagen 10 en 17 september 2017. Drinkpullen en vitessen aan de buis! Starten gebeurt op het Gildhofplein om 12.30, 12.55, 13.20, 13.45, 14.10, 14.35, 15.00, 15.25. De afstand bedraagt ongeveer zes kilometer, het tempo is haalbaar en de tocht duurt vier uur, pauze inbegrepen. Mindervaliden kunnen intekenen op een busrit.

speelpotten-jokerplus.png
Gone-West-logo.png