Het Frontparadijs blogt!
frontparadijsgroot%281%29.png

‘Het frontparadijs’ was een fietstocht naar 1917-1918. De sage begon bij de Duitse opmars naar Ieper. Marsliederen zoals de Deutscher Militärmarsch Heimatland zwaaien hen uit vol moed. Als diezelfde troepen verhakkeld terugkomen, slaat waanzin toe. Bordelen en casino’s camoufleren de armoede… tot een zekere Arthur Naeyaert een verzetsdaad pleegde. Men kon alles op deze blog en hier volgen. Steven Thys maakte nog een laatste documentje.



Bedankt aan alle medewerkers

KOM NAAR HET BEDANKINGSFEEST!

Blogbericht door Luc Haeghebaert 21/09/2017

IMG_2588.JPG

Beste medewerk(st)er van het Frontparadijs,

De cultuurfietstocht rond Lichtervelde in de Eerste Wereldoorlog is een meevaller. Zelden hoorden wij zoveel lovende woorden over een activiteit. Het project dat bescheiden begon vanuit De Burgersgilde en De Zwaan, aangevuld met de Heemkundige Kring groeide uit tot een massaspektakel met meer dan driehonderd acteurs, figuranten, muzikanten… uit 42 verenigingen. Zoiets is zelden of nooit te zien geweest in Lichtervelde. Het enthousiasme werkte aanstekelijk en het was niet verwonderlijk dat de voorstellingen uitverkocht waren en dat er bijkomende fietstochten kwamen. Jullie medewerking was een voorbeeld te noemen. Iedereen hield zich aan de richtlijnen en we menen dat er geen serieus probleem te melden was. Dat is ongelooflijk voor zo’n organisatie.

Cinema!

Iedereen die meewerkte, verdient een bedanking. Op woensdag 27 september willen we dat doen in cinema De Keizer met de film van De Filmbende. Die film zal op DVD te koop aangeboden worden. Op de dankavond kan je hem bestellen. Ook het boekje met teksten van Het Frontparadijs van Benedict is te koop aan 10 euro. Het overschot van de programmakrantjes zal er zijn voor wie er nog geen kon bemachtigen.

Achteraf een receptie

De kledij zullen we woensdag niet invragen. We zullen dat doen op een avond waarop jullie de DVD afhalen. Mochten er mensen zijn die kledij hebben die we gehuurd hebben bij Willaert of Maison Créteur wil dat zo vlug mogelijk terug bezorgen. Zo missen we één van de vijftien geweren.


We hopen om jullie massaal te mogen verwelkomen op woensdag 27 september om 18.45 u. in cinema De Keizer. Iedereen die meegewerkt heeft aan de productie is welkom, voor of achter de schermen. Mocht je weet hebben van iemand die we vergeten zijn, zeg zeker dat hij of zij welkom. Mogen we vragen dat jullie zich inschrijven door te mailen naar moc.liamg|sjidaraptnorfteh#moc.liamg|sjidaraptnorfteh.


Geen kaart en toch het Frontparadijs bijwonen?

KOM NAAR HET BEVRIJDINGSFEEST!

Blogbericht door Benedict Wydooghe 13/09/2017

Volksfeest.jpg

Goed nieuws voor wie geen kaart kon bemachtigen. De theaterfietstocht eindigt zaterdag 16 september en zondag 17 september aan het stationsplein van Lichtervelde. Daar is een groot, gezellig en folkloristisch bevrijdingsfeest waar niemand een kaart voor moet hebben. Ook wie niet deelneemt is vanaf 18.00 uur welkom voor vertier en plezier anno 1918. Het bevrijdingsfeest gaat door op drie podia. Franse marsen en danswerk wisselen af met met na-oorlogse melodieën van Johny Fastfingers en Rita Maya. Wees er bij in het zaaltje achter café Stad Brugge. Daar maakt u een speciale ‘séance’ mee. Dames roepen geesten op van gesneuvelden. Verder zijn er boksmatchen waarbij de hoofdfiguur Arthur Naeyaert het opneemt op tegen een Duitser. Braadworsten en hapjes uit de Noordzee ontbreken niet.

Vuurwerk

Zuipkaarten en bonnetjes kan je kopen bij de stand van het Frontparadijs. Er is een verzorgde tekstbrochure (10 euro) te koop net als het boek over Arthur Naeyaert (20 euro). Alle cafés zetten hun terrassen uit om jullie er te ontvangen tot na het vuurwerk. Dat gaat door als de laatste trein is vertrokken.


Op Facebook zijn heel wat spectaculaire beelden te zien van Bart Vanmaele. Hij ging mee met een tweedekker en filmde het dorp vanuit de lucht.


Extra voorstellingen uitverkocht

IN ENKELE UREN TIJD!

Blogbericht door de productieleiding 12/09/2017

LucLenoor.jpg

Na overleg besliste de productieleiding met de acteurs om twee extra voorstellingen (80 kaarten) van Het Frontparadijs in te lassen. Dat is natuurlijk dankzij het succes, de leuke reacties en het enthousiasme bij acteurs en figuranten. De voorstellingen starten om 12.00 uur, zowel zaterdag en zondag. Wie de kaarten kon reserveren, kan die afhalen en cash betalen in de bibliotheek van Lichtervelde.

Waar en wanneer

De bibliotheek is open op:

  • Woensdag 13 september 2017 open van 14 tot 17.30 uur
  • Vrijdag 15 september 2017 open van 15.30 tot 19 uur
  • Zaterdag 16 september 2017 open van 9.30 tot 12 uur

Telefoneren of mailen op 051/72.46.76 of moc.liamg|seitavreseraptnorfteh#moc.liamg|seitavreseraptnorfteh heeft geen zin meer. Alles is uitverkocht.


Luc Lenoor maakte heel wat prachtige foto's van de voorstellingen. Wie ze wil bekijken, klik even op deze blog. Deze foto maakte hij in de accordeonfabriek.


Bericht van de Ortscommandatur

Bericht uber Samstag 9 und Sonntag 10 september 1917

Blogbericht door de Ortskommandanten Coussement Jos & Six Myriam 11/09/2017
Met dank aan foto Kurt en Tim Vansteelandt, Steven Leenknegt en Sam Vanacker.

Tweedekker.jpg

Oberoffizier Cafmeyer,
Kommandant Wydooghe,
Luitnant Haeghebaert,

Wir kunnen ihr folgendes mitteilen: Uber 2 tagen haben sich 610 Menschen gemeldet. 10 haben sich nicht gemeldet.
Nur ein wenig mehr Frauen wie Manner, bedeutet es das die Flemische manner nicht am Front sein?
Auch viele Leute (am Sonntag 70) die nicht Im Lichtervelde wohnen haben sich gemeldet. Vielleicht meinen diese das die Papiere bekommen in Lichtervelde nicht so schwer ist.

Wir notieren

Kachtem, Brugge, Veldegem, Koolskamp, Torhout, Aartrijke, Ichtegem, Gent, St Kruis, Zedelgem, Roeselare, Zevergem, Oostende, Kortemark, Staden, Gits, Koksijde, Wetteren, Ieper, Aartrijke, Wakken, Ingelmunster, Diksmuide, Wevelgem. Veldegem, Zwevegem, Leke, Oostkamp, Geluwe, 3 Auslander , UK, Frankreich (Paris) und Brasil (spionnen?).


PS I. Wir sind sehr zufrieden mit Die Soldaten, die mitt uns mitarbeiten. Die Flamische Leute haben kein disciplin, doch sind sehr gute Arbeiter.
PS II. Flamische schreibmaschinen machen kein umlaut.


STORMWEER OP KOMST?!

Wat als…? Plan B dan maar

Blogbericht door Luc Haeghebaert & Bart Cafmeyer 08/09/2017

Overstroming.png

Beste bezoeker van het Frontparadijs,
Het kan dat de weergoden ons niet gunstig gezind zijn. Dat is jammer natuurlijk. Aan het front had men honderd jaar geleden evenmin te kiezen. Als je straks tussen de druppels rijdt, biedt de gedachte aan de duizenden soldaten in barre weersomstandigheden misschien troost. Bij hevig onweer werken we een alternatief uit. Dan gaan twee buitenactiviteiten niet door en volgt uw gids een korter parcours. De gids beslist hier niet zelf over, maar doet dit na overleg met de productie.

Bevrijdingsfeest

Aan het station is er ook een plan B. Het bevrijdingsfeest dat normaal op drie podia doorgaat, verspreidt zich nu over de cafés:

• In de Alcyon bekom je met de bon een maaltijdsoep.
• Voor Franse marsen en prima dansers zak je af naar feestzaal De Stoasje.
• Johny Fastfingers en Rita Maya vergasten u op na-oorlogse melodieën in Café Stad Brugge.
• In het zaaltje achter café Stad Brugge kunt u een ‘séance’ meemaken. Dames roepen geesten op van gesneuvelden.
• In de boksclub zijn er boksmatchen, Arthur Naeyaert neemt het op tegen een Duitser. Wie wint denk je?
• En hebt u even genoeg van alle oorlogsgeweld en wil je gewoon een pint pakken dan ben je welkom in De Boksneuze en ’t Wit Peird.

Bij hevige wind of onweer gaan de stoet en het vuurwerk niet door. Wij danken je voor het begrip en hopen dat je een mooie, spannende en leerrijke namiddag en avond beleeft. Wie kaarten heeft voor de voorstelling van 15.30 (busrit) kan parkeren op de koer van de gemeenteschool, op vertoning van de kaart.


Aangewezen zijn: regenvestjes, kleine paraplus en zakdoeken om de zaad droog te wrijven. Meer lezen: 'Gespannen zenuwen'.


Waar is Henri Vanlerberghe gebleven?

En wie is Arthur Naeyaert, waarover iedereen fluistert?

Blogbericht door Benedict Wydooghe 31/08/2017

VanLerberghe-Henri.jpg

Hoe ging het er aan toe in Lichtervelde voor de oorlog? Waarom zijn de Lichterveldenaren zo verzot op koersen en fietsen? En, wat gebeurde er met de aller beroemdste Lichterveldenaar uit 1914, Henri – Ritten – Vanlerberghe? Waar hangt ‘Den Doodrijder van Lichtervelde’ uit, nu de oorlog drie jaar bezig is? En wie is die licht ontvlambare Arthur Naeyaert, een man waarover iedereen wel iets fluistert? Is het een volksheld of een misdadiger?

Jozef Vackier vertelt:

"Ja, Arthur was opvliegend en nogal licht ontvlambaar. Verontwaardigd over de laffe Duitse inval op dinsdag 4 augustus 1914 ging Arthur zich aangeven als oorlogsvrijwilliger bij het Belgische leger. Hij kwam hiervoor echter niet in aanmerking omdat hij in het bezit moest zijn van een bewijs van goed gedrag en zeden. Wegens zijn driftige aard en het moeilijk verdragen van onrecht had hij niet al vijf veroordelingen op zijn naam staan. In de Gazette van Brugge vond ik een krantenknipsel waarin te lezen staat dat Naeyaert op 5 oktober 1912 een vijfde veroordeling had opgelopen bij de Boetstraffelijke Rechtbank van Brugge. In augustus 1910 kreeg Naeyaert in Rijsel zijn eerste veroordeling voor het toebrengen van slagen en moest hij een geldboete van 61 franken betalen. In 1911, 1913 en 1914 had Arthur Naeyaert op de rechtbank van Brugge nog drie veroordelingen gekregen. Arthur heeft het altijd jammer gevonden dat hij als oorlogsvrijwilliger de Duitse bezetter niet heeft kunnen bestrijden met de Belgische Krijgsmacht."

Frontfacteur

De Duitse troepen verlieten Lichtervelde op 16 oktober 1918 en lieten het drop in puin achter. Toen Ritten Vanlerberghes dienst als frontfacteur er opzat, was de bevolking van zijn geboortedorp teruggelopen van 6.811 inwoners in 1913 tot 6.487 in 1918. Op het Duitse Kerkhof in de Torhoutstraat lagen meer dan 636 dode Duitse soldaten, 2 Fransen, 15 Britten en 2 Russen. De herstellingswerken aan de kerkruïne werden geschat op 103.000 frank, er waren 58 volledig verwoeste woningen en 45 gedeeltelijk beschadigde panden: de huizen voor de kerk en de meeste openbare gebouwen zoals de pastorij, het gemeentehuis, het station, de gemeenteschool, het godshuis en wezengesticht… om van het menselijk leed nog maar te zwijgen.


Marc Van Doorne en Antoon Vandenbroucke, Xander Vanparys, Marie Wydooghe, Alex Haerens, Jaklien Dumarey en Geert Storme, Jonas Vanhee, Wielermuseum Roeselare en DOL Lichtervelde brengen het verhaal van Ritten en Naeyaert tijdens het Frontparadijs opnieuw tot leven. Met dank aan Jozef Vackier.


Bloedstollende repetities

Lichterveldse koren zingen ingetogen en vredig

Blogbericht door Benedict Wydooghe 30/08/2017

attribuut.jpg

De kerkrepetitie sneed door merg en been. Letterlijk. Figuurlijk. De twee Lichterveldse koren stelden zich achter het altaar en de regisseur vertelde hoe de kerk er in 1917 uitzag: een hospitaal vol kreupelen die terugkeerden na de slag bij wat we nu Ieper III noemen. Een getuigenis van een Duitse verpleegster, een soldatenverslag en hemelse geluiden. Voor de rest mocht niemand in Lichtervelde weten welke taferelen er zich in deze kerk afspeelden.

Blijf mij nabij

De pastoor was in zijn nopjes! Om toch een tipje van de sluier te lichten, één van de songteksten betreft een Oud-Engelse hymne. Het Britse a-capellatrio Coope, Boyes en Simpson zong het tijdens de bekende vredesconcerten in Passendale "We 're here because we 're here" in 1994. De eerste strofes zijn traditioneel. John Tams voegde een derde strofe toe. Hymnen werden vaak gezongen tijdens de oorlog als teken van solidariteit en samenhorigheid in rang en stand. Het vaak gehoorde "Blijf mij nabij" was lang niet altijd gericht aan een verre God, maar aan de jongens in de eigen compagnie of loopgracht. De metaforen in de tekst over een te verwachten paradijs zijn akelig actueel. Een fragmentje?

Uitdovend zoals de sterren bij dageraad
Hun schittering verliezend in de stralende zon
Zo willen we verdwijnen van deze aarde
en haar lasten
Enkel herinnerd om wat we gedaan hebben
Enkel herinnerd, enkel herinnerd
Enkel herinnerd om wat we gedaan hebben
Zo willen we verdwijnen van deze aarde
en haar lasten
Enkel herinnerd om wat we gedaan hebben


Met dank aan The Salient Remembrance Detachment voor de aankleding van de scene en het Lisenkokoor (onder leiding van Willy Pollet: Rosette Deketelaere, Maria Deman, Juliette Gobin, Josée Goutry, Monika Lefevere, Ingrid Vanneste, Anne-Marie Waerlop, Wim Charlet, Jackie Coppens, Jan Loose, Geert Parlevliet, Jacqueline Baert, Marcrina Baert, hedwige De Baes, Yvette Gellinck, Christine Goetgeluck, Marie-Rose Ketels, Nicole Laga, Ria Martens, Denise Vandaele, Monique Vanrobays, Lionette Vergote, Johan Allemeersch, Johan Cool, Julien Labaere, Ronny Laga, Brand Perneel, Gabriël Vanbelle en Norbert Grootaerd) en het Margalikoor (onder leiding van Koen Neirynck: Roos Alvoet, Rosane Baert, Wim Charlet, Jeanette Debruyne, Johan Dehullu, Martine Derynck, Lena D’heedene, Margriet Huyghe, Walter Huys, Marie-Rose Ketels, Nicole Laga, Martina Lambrecht, Cecile Moenaert, Gaby Neirynck, Christiane Passchyn, Luc Raes, Gabriel Vanbelle, Nicole Vancoillie, Denise Vandaele, Pol Vangheluwe, Francine Vanmaele, Paula Vanneste, Lieva Werbrouck, Karel Vangheluwe.


treinbombardement.jpg

Een voorsmaakje op het Frontparadijs

Duitsers knallen Fransen uit de lucht

Blogbericht door Luc Haeghebaert & Benedict Wydooghe 28/08/2017

Op 4 augustus 1917 voerden de Franse piloten Robert Ravarin en René Delaunay een raid uit op het spoorwegstation van Lichtervelde. Daar stond een Duitse munitietrein gerangeerd. De aanval slaagde en de schade voor de Duitsers was enorm. Toen deze piloten, een maand later, tijdens de nacht van 2 op 3 september, het exploot wilden herhalen, werden zij met hun toestel door de Duitse luchtafweer neergehaald. Hun vliegtuig stortte neer in een aardappelveld langs de Stegelstraat, het brandde uit en beide mannen verkoolden.

Herdenking

Om dit feit, dat precies honderd jaar geleden plaats vond, te herdenken nam de Heemkundige Kring samen met het gemeentebestuur het initiatief om een historisch infopaneel te plaatsen in de omgeving van die crash. Erfgoedcel TERF (projectvereniging BIE) subsidieert. Tijdens het project Het Frontparadijs zal een van de scènes zich rond dit monument afspelen. We nodigen u graag uit voor de onthulling van het paneel.


De plechtigheid gaat door op zaterdag 2 september om 18.00 u op de hoek Stegelstraat/Tweelindenstraat. Op het programma staat de uitvoering van een tweetal liederen geschreven door Robert Ravarin die niet alleen oorlogspiloot maar eveneens een getalenteerd musicus was. Na afloop van de plechtigheid bieden wij een glas aan in het Huis Vancoillie. Het zal ons een genoegen zijn u op deze inhuldiging te mogen begroeten.


Honderd jaar geleden begon Ieper III

Duits verhaal blijft onderbelicht

Blogbericht door Benedict Wydooghe 15/08/2017

Het was ruim in de media: de Britse herdenkingen naar aanleiding van de derde slag bij Ieper, bekend als de slag om Passendale. De Engelsen spreken over 'Passion-dale', het dal van het lijden. Hun zoveelste poging om het vastgelopen front te doorbreken, liep na honderd dagen - in november 1917 - acht kilometer verder vast in bloedige modder. De Britten verloren 245.000 mannen. De data van theaterfietstocht zijn niet toevallig: alles gebeurt honderd jaar na het hoogtepunt van deze ramp. Voor deze gelegenheid krijgt de toeschouwer geen Brits, maar een Duits verhaal te horen.

Soldaat Zöberlein

Merkwaardig genoeg is er over deze slag weinig geschreven en vooral de Duitse kant blijft onderbelicht. Ook zij verloren 215.000 manschappen in het 'dal van het lijden'. Van die Duitsers passeerden er velen door Lichtervelde. Ze keerden kreupel en gehandicapt terug en werden verzorgd in het kerkhospitaal. Uitzonderlijk zijn de teksten van soldaat Hans Zöberlein. De dagen voor dit inferno verbleef Zöberlein in Lichtervelde. Het Frontparadijs reconstrueert van zijn belevenissen in Lichtervelde en geeft Zöberlein zo zijn stem terug. Kort na zijn Lichtervelds verblijf maakt Zöberlein de gevechten bij Houthulst mee. ‘Geen nacht is als deze’ schrijft hij in de nacht van 15 op 16 augustus 1917. ‘Kruitdampen smelten tot een golvend meer van gas. Daarin verdrinken we.’ In 1931 verscheen zijn roman en een verfilming kwam er in 1934. Het boek kende een monsteroplage van circa 800.000 exemplaren. De film kreeg de titel Stosstrupp 1917 en is in wezen een oorlogs-aanklacht. Na de oorlog werd Zöberlein fan van de nazi-ideologie en na de Tweede Wereldoorlog is hij drie keer ter dood veroordeeld. Hij overleed op 13 februari 1964 in Munchen.


In de Angelsaksische literatuur verschijnt natuurlijk wel veel over dit inferno. Het contrast met de schaarse Duitse publicaties is zo groot, dat er moeilijk gesproken kan worden van een historische evenwichtigsoefening. Een puike Nederlandstalige inleiding op de slag om Passendaele is het boek Passchendaele1917 van onder meer Franky Bostyn, Kristof Blieck en Jan Van der Fraenen. Het verscheen in 2007 bij Roularta Books. Bij deze ook bedankt aan onze vrienden van de Kunstpoort en Lotto om ons project wind in de zeilen te geven.


Origineel recept Duitse maaltijdsoep gevonden!

Proef of maak het zelf

Blogbericht door Benedict Wydooghe 18/07/2017

20170718_103659.jpg

Dag Els,

Bedankt en tof dat je wil meewerken aan 'Het Frontparadijs'!

Nik en Kathy Castelijn vonden in 2008 een oud en authentiek recept van een Duitse maaltijd, zoals mensen het zich herinneren in onze streek. Duitse soldaten aten deze maaltijd met plezier in de periode 1914-1918. Tijdens 'Het Frontparadijs' krijgen de toeschouwers dit gerecht geserveerd dank zij jullie steun en werkkracht. Dat het Lichterveldse OCMW dit allemaal bereidt, is ongelofelijk. Hieronder beschrijf ik het recept zodat wie zelf de keuken wil induiken, dat ook kan.
Het recept lijkt bijna op hutsepot. Het is alleen wat is wat vloeibaarder en telt veel minder ingrediënten. In 2008 - tijdens de theaterwandeling 'Zacht en eervol' - hebben Kathy en Nick dit klaargemaakt met een overdonderend succes. Vraag hen gerust eens hoe het ging. De porties waren zo weg…

De verhoudingen zijn de volgende:
- 2 grote ajuinen (500 gram)
- 4 prei stengels (1 kilo)
- 5 geweekte tassen linzen en bonen (400 gram)
- 5 aardappelen (800 gram)
- spek (volgens de beschikbaarheid in tijden van crisis)
- rookworst (idem)
- vlees/groentebouillon in 1 liter (of wat meer) water

De bonen en de linzen weken we de avond op voorhand. Ze zwellen en verdubbelen van volume. Bouillonblokjes? Ik gebruikte één vlees, één kip en één groente. De rookworst en het spek liet ik in de grillpan erg snel bakken. Pan zeer warm, dan pas het vlees erin. De aardappelen zijn in kleine blokjes gesneden, net zoals de prei en de ajuin. Aanstoven in boter en daarna water toevoegen.


Succes ermee en smakelijk alvast. De foto's en de werkwijze zijn hier te bekijken.


Campagnebeeld.jpg

Voorverkoop gestart

Reeds helft kaarten verkocht

Blogbericht door Luc Haeghebaert 22/05/2017

We mogen spreken van een succes. De voorverkoop van de kaarten doet het goed. Er zijn in een week tijd 744 kaarten van de 1240 aan de man gebracht of gereserveerd. Op twee dagen is de kaap 200 deelnemers overschreden. Overal zitten we al ruim boven de helft. De eerste zaterdag zijn er meer dan 127 kaarten weg, de eerste zondag 168, de tweede zaterdag 160 en de laatste zondag 175. Er zijn een vijftal wandelingen zo goed als uitverkocht en zes keer is een luchtdoop "gaan vliegen". We hebben nog drie maanden en de reclamecampagne is pas begonnen. Er volgt een affiche, er komt een flyer en een logo om te gebruiken in de correspondentie. Benedict was zondagvoormiddag te gast bij Radio Kompas in Diksmuide. Wie het interview mistte, kan het hier vanaf 1 uur 41 minuten en 40 seconden herbeluisteren. Wie kaarten wil kan hier nagaan waar er plaatsen zijn. Het document is wekelijks geüpdated.


Wie de affiche of flyers wil, geeft een seintje aan eb.tenyks|treabehgeah.cul#eb.tenyks|treabehgeah.cul. Wie de folder digitaal wil, kan ze met deze link downloaden.


Het Frontparadijs voor avonturiers

Maak een luchtdoop boven Lichtervelde

Blogbericht door Luc Haeghebaert & Benedict Wydooghe 19/05/2017

Voor wie zoekt naar nog meer avontuur tijdens Het Frontparadijs, is er een mooie aanbieding. Tijdens de productie vliegen drie tweedekkers boven Lichtervelde. Ze terroriseren de bevolking zoals ze dat tijdens de Eerste Wereldoorlog ook deden. Elke dag zijn er zes vluchten in ouderwetse tweedekkers. De vlucht duurt een uur, vertrekkende vanuit Wevelgem of uit Ursel. De kostprijs voor een vlucht is 200 euro. Sportieve kleding is wenselijk met een extra laagje omdat het boven op 300 meter ongeveer 2 graden kouder is. Bij het stuntvliegen ga je 1000 meter hoog, daar is het 6 graden kouder. Tijdens de acro stroomt je bloed goed en krijg je snel terug warm. Draag geen loshangende sjaal of sweater met kap, want dit belemmert het zicht van de piloot. Als passagier zit je voor de piloot. Reserveer je zitplaats in de tweedekker bij eb.seviv|ehgoodyw.tcideneb#eb.seviv|ehgoodyw.tcideneb en schrijf het bedrag over op de rekening van het Frontparadijs: BE10 0882 6715 8304.

Een voorproefje?


In 1917 was de gemiddelde levensverwachting van een pas opgeleide vliegenier hooguit twee weken. Wie na bovenstaand voorproefje de luchtdoop liever virtueel beleeft, kijkt op hier op Youtube. Meer informatie en vlieginstructies over Aerobatic Flights met Feel The Syky vind je op hun website www.feelthesky.be.


IMG_7985.JPG

Kaartenverkoop start zaterdag

Wees er snel bij

Blogbericht door Luc Haeghebaert & Benedict Wydooghe 16/05/2017

Afgelopen maandag trok de provincie West-Vlaanderen 'GoneWest 2017' op gang. Het is de vierde editie van Gone West die de Eerste Wereldoorlog zal herdenken met de ondertitel 'Reflections on the Great War'. De brochure die de bijna ontelbare activiteiten voorstelt, mag er zijn. Niettemin is die bijna te proper en te plezant om naar de oorlogswaanzin te verwijzen. Je kan ze hier bekijken of downloaden. Ook onze cultuurfietstocht is in de brochure opgenomen. Vandaag was het onze beurt om ons project met een persconferentie aan te kondigen. Dat deden we in de charmante hoeve 'Het Kwakkelhof' van Björn Goutry, een van de locaties die de fietsers zullen aandoen. De reporters van Knack Weekend, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws schreven er hun pennen leeg.

Boksneuze

Na de persconferentie brengen we alles in gereedheid voor de kaartenverkoop. Die start nu zaterdag in het stationscafé De Boksneuze. Vanaf 9 uur gaan de deuren open. Om 14 uur sluiten de loketten en daarna zijn er enkel kaarten (als er nog over zijn) te koop in de bibliotheek van Lichtervelde. We denken dat de vraag naar kaarten het aanbod zal overtreffen, er zijn immers slechts 1250 kaarten ter beschikking voor de vier dagen. Wees er snel bij, dat is de boodschap.


Cultuurfietstocht op zaterdagen 9 en 16 en zondagen 10 en 17 september 2017. Starten op het Gildhofplein om 12.30, 12.55, 13.20, 13.45, 14.10, 14.35, 15.00, 15.25. De tocht om 15.25 is de bustour voor wie moeilijk fietst. Kaarten enkel in voorverkoop. Ze kosten 25 euro (een maaltijd, hapjes en drankjes inbegrepen). Gelieve ze contant te betalen. De voorverkoop gaat eenmalig door in Café De Boksneuze, Statieplaats 3 op zaterdag 20 mei 2017 van 9 tot 14 uur. De overgebleven kaarten zijn in de bibliotheek van Lichtervelde te vinden.


kerkmetroodkruis.jpg

Frontparadijs 1917: keer honderd jaar terug in de tijd

Blogbericht door Bart Cafmeyer, Luc Haeghebaert & Benedict Wydooghe 17/01/2017

Een tijd terug sloegen drie verenigingen de handen in elkaar om een multimediaal spektakel over de Eerste Wereldoorlog in Lichtervelde op poten te zetten. De heemkring en de cultuurverenigingen De Burgersgilde en De Zwaan werken samen een theaterfietstocht uit die de titel 'Het Frontparadijs' kreeg. Begin 2017 komen de werkzaamheden goed op dreef: het scenario is klaar, de acteurs popelen om te repeteren en de technische ploegen zijn bijna klaar. Via deze blog willen we jullie op de hoogte houden van de werkzaamheden. Hou alvast het tweede of het derde weekend van september vrij.

Onze theatermachine draait vanaf februari volle toeren. Mocht je nog zin hebben de ploeg te vervoegen, dan hebben wij nog altijd een aantal mensen nodig: technici, barmensen, gidsen, fietsbegeleiders… Ben je kandidaat? Mail gerust naar hetfrontparadijs.gmail.com.

1917 in de kijker?

De theaterfietstocht focust vooral op de jaren 1917 en 1918. 'Stop de waanzin' is een van de vele thema's die aan bod komen. De laatste oorlogsjaren in het hart van West-Vlaanderen zijn immer met bloed geschreven. ‘Het frontparadijs’ neemt je mee naar de treurige dorpsgeschiedenis als de Duitse soldaten vanuit Lichtervelde naar de derde Ieperslag vertrekken. Dagen later spoelen ze terug aan, op krukken en in berries, ze zijn stuk geschoten en verhakkeld. De oorlogsmoeheid slaat toe en de waanzin dient zich in duistere gedaanten aan. Moeders krijgen de daver op het lijf als ze in een zeldzame brief lezen wat hun zoon aan dat front meemaakt. In het kerkhospitaal tarten amputatiescènes de verbeelding. Burgers vragen zich af wie de vijand nu eigenlijk is: pinhelmen die een kind op de schoot nemen? Of zijn het de Fransen, die het dorp als gek bombarderen? Bordelen en officierencasino’s camoufleren de armoede waarin de bevolking verdrinkt. Vrouwen vergeten hun huwelijksplicht, jonge meisjes leiden een slecht leven en rollen de prostitutie in… tot een zekere Arthur Naeyaert opdaagt en een daad van verzet pleegt.


De tocht rijd je in een groep van maximaal veertig fietsers op zaterdagen 9 en 16 en zondagen 10 en 17 september 2017. Drinkpullen en vitessen aan de buis! Starten gebeurt op het Gildhofplein om 12.30, 12.55, 13.20, 13.45, 14.10, 14.35, 15.00, 15.25. De afstand bedraagt ongeveer zes kilometer, het tempo is haalbaar en de tocht duurt vier uur, pauze inbegrepen. Mindervaliden kunnen intekenen op een busrit.

speelpotten-jokerplus.png
Gone-West-logo.png