Project 2014-2018

De Eerste Wereldoorlog in West-Vlaanderen heeft nog veel onbekenden. Daarom werkt erfgoedcel TERF de komende 6 jaar, een project uit rond WOI met de lokale erfgoedactoren en experts. Het verhaal kent verschillende lagen en invalshoeken en verschilt van gemeente tot gemeente.
Terwijl er in Moorslede niets meer overeind stond en iedereen was gevlucht, werd Ingelmunster door Duitse soldaten gezien als een uitgaansgemeente waar men even op adem kon komen.
Eén ding hebben alle gemeenten gemeen: ze lagen aan ‘de andere kant' van het front. Wanneer het verhaal van WOI wordt verteld, wordt heel dikwijls gefocust op de Westhoek. Wij willen het andere, onbekende verhaal blootleggen. Het menselijk aspect staat centraal hierbij. Hoe was het leven onder de Duitse bezetting? Hoe ervaarden de Duitse soldaten het leven hier? We focussen niet op de militaire geschiedenis, maar op het levenvan de gewone mensen tijdens en na WOI.

Het project startte in 2008 met tentoonstellingen, concerten, lezingen,… en in Lichtervelde een muzikale theaterwandeling. In 2009 maakte Miguel Bouttry een bibliografie, een chronologische synthese en een aantal verhaallijnen die de basis vormen voor het regiobeleid tav de WOI herdenkingen. In 2009 kwam er een educatieve website voor leerkrachten met kant-en-klare informatie.